Фолклорът и начинът, по който той докосва хората в съвременния свят, е изключително преживяване, вдъхновение и носи усещане за докосване до корените ни. Това коментира Анна Анова – тонрежисьор, вокалист и гъдулар в "Невидено"в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“

"Музика е част от самата мен, от ежедневието ми, от съществуването ми. Музиката за мен е част от всеки един човек. Музиката може и да лекува, защото след натоварен ден музиката, която обича, го отпуска. Фолклорната музика за мен е изключително важна и немалко години сме поели мисията с "Невидено“ да възродим фолклора, защото за съжаление сме забравили корените си,“ каза тя.  

Стартира своята музикална кариера с акордеон по съвет на свой преподавател, но впоследствие получава възможност да избере между гъдулка и тамбура, и изборът й предопределя и развитието на музикалната й кариера в бъдеще. След 8 клас кандидатства и с доста добър успех завършва НМУ "Любомир Пипков“ гр. София със специалност гъдулка.

"Това училище е дало много на много музиканти. Страшна школа е, защото е много учене и няма как да минаваш между капките, което е много полезно и учи на много – не само на нещата, които се преподават, ами те изгражда и като човек това образование. Доизградих се благодарение на моите преподаватели по звук в НАТФИЗ, които са прекрасни хора, преподаватели и ментори, които ти дават професия, която да обичаш“ сподели тя и допълни, че това за нея е един много хубав начин да предадеш добро.

Анна Анова разказа още и за присъединяването й към етно-рок група "Невидено“, като по думите й всичко започва от един моноспектакъл на Мирослав Моравски-Моро прави, след който лесно са преминали и създали група "Невидено“. "Първият спектакъл беше "Невидена река“ по негов разказ, като Моро разказва историята, а ние сме живия оркестър на сцената. Намерихме нашата си публика, която и до ден-днешен ни е вярна.“ Следва и мюзикълът по втората книга на Моро "Да опазиш Сребра невяста“, който за пръв път поставят на голяма сцена на Античния театър в Пловдив.

Според нея понякога чужденците оценяват много повече народната музика от самите нас, което е жалко. "За щастие започна тенденция нещата да се възраждат, което е прекрасно. Смятам, че не са малко хората, които се опитваме да намерим достъпния начин в различни стилове да накараме хората да слушат народна музика и да не забравят корените си,“ каза тя и даде за пример участието си в проекта на певицата DiA, която е комбинация от народна музика и електронно звучене.

Музикантът обяви, че на 17 май й предстои концерт в бар "19“ под формата на дует заедно с Мирослав Моравски от 19.00 часа, като ще бъдат представени песни от "Да опазиш Сребра невяста“, други авторски песни и кавъри. Концертът е посветен на каузата да се изпълни мечтата на шампиона по спортна стрелба Елена Вълканова от Пловдив, която е с  двигателно увреждане, и която мечтае да представи България на състезание в Сърбия. "Тя е борец, и въпреки проблема, който има, тя не се отказва. Тя е един достоен пример, че не трябва да се отказваме, че трябва да подаваме ръка.“