В Брюксел процедурите около бюджета са две - първо, приемаш бюджета в края на годината и в началото на следващата година отчиташ всяко евро. Това каза в аудиокаста на “Фокус" “Това е България" евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който бе определен за основен докладчик по процедурата за освобождаване от бюджетна отговорност.  "И започваш да задаваш въпросите - кое наложи да се похарчат пари, например за закупуване на допълнителни материали за борба с Ковид, за PSR тестове, защото това е увеличение на бюджета на Европейския парламент. Включително на най-битово ниво, от шофьорите, до парите, които харчим за превод, за да можем да достигаме до повече хора. За парите, които Европейския парламент харчи за медии, за програмите, които има в отделните държави-членки, за да прави Европа по-популярна. Можеш буквално по този начин да проверяваш работата на всеки един отдел, включително на евродепутатите за това, как са разходвани парите на Европейския парламент, те са почти 2 млрд евро", посочи евродепутатът. 

Много от евродепутатите ползват отчета за кампания, затова и поправките, които се внасят в него са често пъти политически мотивирани за увеличаване на разходи, или за намаляване на други. Включително тази тема за това, къде трябва да е ситуиран Европейският парламент. Нужно ли е да има три седалища - в Люксембург, Брюксел и в Страсбург. Колко пари струва това на данъкоплатците. Каква е причината да се прави.

 

По думите му, в този доклад ще влезе и “Катар гейт", този скандал, който нанесе изключителна щета в реномето на Европейския парламент. За това има ли как занапред  да се предотвратява, защото вярвате или не, това има и бюджетно измерение. Защото парламентът трябва да наема адвокати, кантори, да защитава името си и да се бори за това да не понася щети за поведението на един или на друг евродепутат.

Новаков посочи още, че 2022 г. е била необичайна година.

"Ковид даде своето отражение, защото се налагаха въвеждането на мерки, които струват пари. От тази гледна точка ще съм изключително внимателен в проверката на тези факти, за да разберем необходимо ли е било, колко хора са се възползвали, дали са купени възможно най-евтините материали за това, до каква степен те са били  необходими, използвали ли са ги по предназначение.  Въобще, средствата, които се отделиха за сигурност, защото това беше година, в която имаше заплахи. Това беше годината, когато започна войната в Украйна. Скочиха изключително много цените на газта и на горивата, на електроенергията, разходите на Европейския парламент също скочиха."

Новаков посочи още, че има сектори, в които парите са на минус, особено тези за сгради, защото се въведе такъв режим, в който парното в парламента се изключва, за да могат да се пестят пари заради високите цени на горивата. Препоръките ще са свързани с това Европейският парламент и неговата работа да стане малко по-разбираема за хората в целия Европейски съюз.

"Искам такива инициативи, които да покажат, включително на всички българи, по общини, по региони, че дезинформацията и фалшивите новини които обясняват, че в Европейския парламент се гласуват досиета, с които можеш да забраниш кръщенетата, че можеш на някой да му отнемеш детето и да го накараш да признае един или друг начин на живот за валиден или не, че повечето пъти са лишени от някакъв смисъл или истина. Че повечето пъти са лишени от всякакъв смисъл и истина, и че се занимава с неща, като например с това, че можеш да говориш безплатно в Европейския съюз, като премахнеш роуминга, да можеш да пътуваш свободно, защото Европейският парламент е гласувал за това. България и Румъния да влязат по-бързо в “Шенген", това са важните теми. Защото всеки бюджет, всяка година, всяко евро, за всяка община минава през Европейския парламент и го одобрява. Това са значимите, истинските теми", каза още Андрей Новаков.

Той добави и това, че Европейският парламент като институция е "обърнал мача" и е гласувал на първо четене изтриване на тези текстове, които касаят българското розово масло и ограниченията във връзка с него.

"И в момента Европейският парламент преговаря с Европейската комисия и Европейския съвет българското розово масло, българските етерични масла да могат да се продават свободно като безопасни стоки", добави Новаков.

Цоня СЪБЧЕВА