Трябва да има силен, единен глас на демократичния свят, Европейския съюз, САЩ и Великобритания, за да са наясно, че по-нататъшната ескалация ще има много висока цена и за тях. Това коментира в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България", Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация и зам.-председател на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Той посочи, че продължава, за съжаление, да е водещ фактор правото на силния: който е по-силен, той решава или той пише историята, той контролира така както пожелание за запазване на своята власт историческите факти.



"И по този начин да аргументира своите планове било то за увеличаване на присъствието си на въздействието на близкото съседство, възстановяване на хегемонията, власт в Източна Европа, което е цел на политиката на сегашните управляващи в Кремъл.



Между другото, като казвам сегашните управляващи, то се видя от предаваните заседания, по-точно заседанието, което беше предавано и се видя от всички, че всеки слуша, какво казва президентът и никой не смее да има друго мнение от това на президента. Видяхме даже едни много странни кадри на отегчен президент Путин, който много строго пита своите подчинени, какво мислят и толкова строго и толкова страшно, че те се объркват и не знаят какво да кажат“, допълни Ковачев.



На въпрос, каква би защо движещите сили на политиката на Москва и на Путин не са добре разбрани в европейските институции Андрей Ковачев посочи:



"Отново е основното желание на европейските институции – като казваме основно Европейския съвет, където са министър-председателите и президентите на страните-членки.



Никоя страна не иска конфронтация, затова и сега се вижда, че е било наивно нашето желание за мир и за добро сътрудничество с Руската федерация.



През цялото време Европейският съюз и в момента, вчерашното решение е отново такова, след като се въвеждат тези санкции за 555 физически лица, се призовава за деескалация, за това, че трябва да се върне това признание на т.нар. "народни републики“, да не се продължава с настъплението на военни части на територията на Украйна и да се върнем във формата, Нормандския формат, в изпълнението на Минските споразумения, също така призив и към самите украински политически лица. Порошенко и Зеленски трябва да си говорят, те не трябва да бъдат врагове. Вътрешните им проблеми в момента трябва да останат абсолютно на заден план и трябва да бъдат вътрешнополитически в Украйна единни, както и целият Европейският съюз да бъде единен в своя отговор заедно с нашите партньори от САЩ и Великобритания, разбира се, на тази много притеснителна ситуация“, коментира още Ковачев.



Цоня СЪБЧЕВА