Не трябва да се правят реформи, за да може едни да бъдат сменени с други – без да се гледа в интереса на гражданите .Това каза в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“ Андрей Ковачев, ръководител на българската делегация и заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент, във връзка с изслушването на премиера и главния прокурор, след заявената позиция по украинската криза, след казуса със Северна Македония.

"Надявам се да се погледне най-накрая държавнически, независимо от кого – управляващи или опозиция, и работата да бъде само в интерес на гражданите. Смятам, че това е нормална част от демократичния процес. Ако има реформи, каквито сигурно ще има, те трябва да бъдат приети и обсъдени от всички преди това“, каза още той.

По думите му все още няма отзвук от изслушването пред по-голямата част от ЕП.

"Хубаво е, че днес имаше възможност директно и министър-председателят, и главният прокурор, да изкажат своите позиции и да обменят мнение с колегите. За съжаление, тази среща е закрита и само членовете на тази Комисия имат възможност да чуят, какво точно се е говорило. Нашите коментари могат да бъдат само въз основа само на това, което министър-председателят и главният прокурор споделиха след срещата“, обясни Андрей Ковачев.

"Ще видим одобрението на Плана за възстановяване и устойчивост . Това е изключително важно за България. За съжаление, изключително много закъсня и служебните правителства, и това последното, навреме да внесат този План, за да може България да се възползва от плащането, което беше преди 31 декември 2021 г. Повечето от другите страни получиха свежи пари, с които могат да работят. България не ги получи. Надяваме се този План, който са представители, ще бъде защитен и одобрен, за да може да функционира в полза на българската икономика“, коментира той.

Цоня СЪБЧЕВА

"Ако сме пълноправен член на ЕС и спазваме всички правила, участваме във всички заседания на различните институции, то няма проблем и българските представители да участват в такива срещи. Основното е, не каква е била срещата в Брюксел, а това как се отразява върху чувството за справедливост във всеки един от нас като граждани, да сме достатъчно защитени и да няма риск от вмешателство, което да пречи за получаването на справедливост, ако се стигне до такава нужда“, каза още евродепутатът.