Няма да се стигне до шоково поскъпване на цените след падането на мораториума. Това е временно задържане, докато регулаторът влезе в своята истинска роля и се вземат необходимите решения да не се налага шоково повишаване на цените. Това заяви в интервю за Нова телевизия председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

"Целта на това решение беше да задържим цените на тока така, че хората да не изпитат шок още следващата седмица. И да дадем достатъчно време - седмица, две или три, на правителството да предприеме необходимите мерки за компенсиране на различните участници в този процес", допълни той.

Като приоритет на новата власт Гюров открои закриването на Специализираните съд и прокуратура.

"Това са ангажименти в посока промяна и провеждане на една дълбока съдебна реформа", подчерта той.

Според него фигурата на главния прокурор в момента не помага на съдебната реформа. Очакванията на управляващите са Иван Гешев да подаде оставката си.

Той посочи като друга важна задача приемането на Бюджет 2022.

Според Андрей Гюров в коалицията няма напрежение заради по въпроса за зеления сертификат.

"Има различни виждания, но това не пречи на общата посока, която сме задали", обясни председателят на ПГ на ПП.

"За нас от "Продължаваме Промяната" е ясно, че посоката на увеличаване нивата на ваксинация е начин България да излезе от тази здравна криза и да не затваряме държавата всеки път, когато има нова вълна", допълни Гюров.

"Ваксинацията трябва да е доброволна. Нормално е хората да имат различни мнения, но те трябва да бъдат добре информирани и ние да дадем собствения пример", добави той.

Гюров посочи още, че работата в парламента без зелен сертификат ще бъде обсъдена като тема в най-близко време.

"Имаме нужда от малко време, за да свършим най-необходимите неща, за да стигнем и до този важен въпрос", уточни той.