Нека директорът да се избира без да се пренебрегват ръководните органи на НИМХ, които са Общото събрание на учените. Това каза Анастасия Стойчева, председател на Общото събрание на учените в НИМХ, в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“, среща в ефира, на която присъстваха министърът на образованието и науката акад. Николай Денков и вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. "За мен остава неясно как министърът на науката някак си оставя науката встрани и говори само за МОН. Ще оставим настрани и факта, че ние имаме и образователни функции. А това, което ни е дадено като задължения да изпълняваме към МОСВ, е много малка част от онова, което извършва нашият институт. Струва ми се, че министърът дори подценява и неглижира експертизата на една независима държавна организация, която дава акредитация на научните институти“, заяви тя.

Тя уточни, че НИМХ е преди всичко научен институт и прилага онова, което е резултат от научната си дейност – оперативната практика. "Та той неглижира ли факта, че Националната агенция по акредитация дава на нашия институт много висока оценка и знае ли каква е тя? По същата акредитационна програма се оценяват всички научни институти в България. И как иска да изпрати институт с такава оценка за следващите шест години от порядъка на 9,45 по десетобалната система в МОСВ. Моите уважения, но кой ще ни администрира научната дейност?“, добави Стойчева.

Председателят на Общото събрание на учените в НИМХ допълни, че образователният министър не е работил с тях. "Имам чувството, че той сякаш се пазеше от това да не го прави, тъй като ние доста опити направихме да се свържем с него“, каза още тя .

Милослава АНГЕЛОВА



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"