Извън стандартната прогноза за времето и прякото влияние върху здравето на хората, на температурите, валежите, вятъра и всички метеорологични елементи, т.е. извън за времето, по данни на Световната здравна организация между 30 и 50% от населението може да прояви в различна степен изразени патологични реакции при резки и чести промени на времето. Това каза Анастасия Кирилова от Националния институт по метеорология и хидрология в дневния блок на "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ .

По думите й е установено, че с възрастта тази податливост на хората става по-изявена. Мисля, че на най-много хора влияе промяната в атмосферното налягане. Зачестяват световъртежи, главоболия, вариации в кръвното налягане, обострят се разни хронични болести, болки, дискомфорти. Също така ревматичните болки често се активизират при промени в налягането, но не само, а и промени в температурата“, обясни тя.

Кирилова обясни, че повечето хора смятам, че са усещали по един или друг начин влиянието на промените във времето върху организма си. "Друг аспект, който също е много интересен и напоследък се правят интересни прогнози и на тази тема, е свързан с алергиите и астмата“, уточни тя. Анастасия Кирилова каза още, че освен преноса на сахарски прах и съдържанието на фини прахови частици в атмосферата, разпространението на полените също е свързано с метеорологичните параметри, с температурата, вятъра, валежите. "Това всъщност сякаш са най-честите причинители на алергия – полените, така че и това има значение за много голяма част от населението“, добави тя.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"