Може да са окаже, че дори деца с интереси в областта на програмирането и информационните технологии могат да се реализират тук по успешен и интересен начин. Това каза Анастасия Кирилова от Националния институт по метеорология и хидрология в дневния блок на "Добър ден, Бълагрия“ на Радио "Фокус“ . Тя отбеляза, че стотици деца и десетки класове от цялата страна са посетили заниманията в Института по метеорология и хидрология. "Имаше прекъсвания заради COVID-19 през 2020 и 2021 г. Надявам се, че тази година ще продължим, тъй като ни се струва, че за децата е много интересно да се запознаят отблизо с това как се случват нещата при нас, как се изготвя една прогноза за времето, как се провеждат измерванията на температурата, влажността, налягането и вятъра, да видят, всъщност да се докоснат от първа ръка“, обясни тя.

По думите й те имат възможност да участват в аерологичен сондаж, пускат сонда, закачена за балон с хелий, и следят после как тази сонда измерва във височина метеорологичните параметри. "Мисля, че това е много интересно за децата и така се запознават с пътя, по който трябва да тръгнат, ако имат интерес в тази област. Разбира се, че пътят най-вече е през физическите науки или ако искат да се занимават с хидрология, през хидроинженерството или през хидрогеологията. Това е изключително благодарна дейност, защото децата са много хубава публика, много приятна, чиста“, коментира Кирилова.

Според нея все по-малко млади хора тръгват към природните науки, все по-малко са младежите, които избират да учат физика. "Първо, защото не е лесно, второ, защото след това реализацията също не е толкова лесна. За нас е важно пък децата, които имат интерес и биха желали да се занимават с това, да не тръгват в други посоки, да знаят, че пътят минава през образование по физика. И все пак и професионалното ориентиране е изключително важно“, уточни тя.

Милослава АНГЕЛОВА