Делян Пеевски подготвя внимателно почвата, в която той  да може дълго и продължително да управлява ДПС. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" политическият анализатор Виктор Димчев.

"И по този начин заменя хора, които са част от старото ръководство, хора, които по някакъв начин не са му удобни или имат някакъв проблем с имиджа, който той иска да изгради. Има една-единствена цел, той иска да стане най-силният политически лидер в България и кандидат №1 за български премиер. Нещо, което ако приемем имагинерно, че го нямаше Бойко Борисов, би било изключително лесно да се случи, тъй като това е най-яркият политически лидер в България след Борисов. Именно това му желание да стане водеща политическа фигура, да стане премиер, следващият премиер на България - го кара да стегне своята партия и да направи едно по-действащо и по-съвременно политическо животно. Затова различни стари пушки, като г-н Аталай и различни други такива хора, които са част от миналото, свързано с Ахмед Доган не са удобни. Далеч не съм сигурен, че самият Ахмед Доган не е съгласен с тези промени и дори, че не ги е оторизирал", коментира още той.

"Аз подозирам, че Ахмед Доган има отношение към това", категоричен бе Димчев.

"Ще припомня, че няколко пъти ДПС през годините беше чистено от структурите на Касим Дал, Осман Октай, дори от самия Лютви Местан. И много други пъти, може би около 10 пъти е имало подобни по-малки или по-големи чистки в тази партия. Това е поредната такава, дори не най-голямата. Това, за което ДПС се подготвят, е да вземе курс към властта и нямайте съмнение, че те ще успеят да го постигнат, защото разполагат с най-големия политически инструмент и с най-голямата и опитна група в България, извън партия ГЕРБ, която е доста често не харесвана от нейните политически опоненти. Докато  ДПС, макар че са уж омразни, всъщност никой през цялото време не смее да управлява без тях. Само ще припомня, че ПП също управляваха с ДПС, а преди това и БСП и ГЕРБ и се е случвало да разчитат на гласовете на  ДПС,  за да могат да направят онези структурни реформи в държавата, които искат по-голямо мнозинство в Народното събрание", каза политическият анализатор.

Виктор Димчев смята, че чистката в ДПС ще продължи и ще бъдат махнати всички хора, които са от старата школа.

"И които по някакъв начин пречат на това обновление, на тази заявка за нова партия, за ново либерално начало, на този опит на ДПС да изсмуче своя дял от ПП-ДБ по време на техния разпад в следващите месеци".

"Пеевски е един доста умен и интелигентен човек, впрочем той е математик. И това дали хората го харесват, или не, е една негова стратегия лична, по която той самият представя себе си като една алтернатива, без значение дали в негативната, или позитивната страна. Аз мисля, че все повече хора ще харесват Пеевски и неговия имидж, досега известен като негативен, може да претърпи рязка промяна, именно чрез такива смени и чрез такъв вид кадруване по ниските етажи на властта, откъдето да дойдат по-големи проценти и ДПС да продължи своя поход към първото място на българската политическа сцена", завърши Виктор Димчев.