Премиерът Димитър Главчев е изпратил писма до председателите на парламентарните групи в 50-о Народно събрание за номинирането на кандидати за еврокомисар от Република България.

Министър-председателят очаква номинациите от парламентарните групи до четвъртък. Това е само ден преди определения от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, краен срок за номиниране на кандидати. Съгласно утвърдената процедура предложението за еврокомисар следва да бъде одобрено с акт на Министерския съвет, независимо дали става дума за редовно или служебно правителство.

Според изискванията на Брюксел България трябва да посочи имената на един мъж и една жена. Председателят избира един от тях за съответния ресор. А той зависи в голяма степен от личността, която ще бъде предложена. Кандидатите за членове на комисията трябва да бъдат изслушани от парламентарната комисия, отговаряща за техния ресор, за да се оценени доколко са подходящи за длъжността.

"Има още държави членки, които все още не са извършили своите номинации за еврокомисар. България се намира в неприятна ситуация, защото има служебно правителство. Говори се за ресора за транспорт и регионална политика. На този етап се изисква само име. Когато Фон дер Лайен получи всички кандидатури, ще започнат реалните преговори за самите постове", коментира в ефира на NOVA NEWS Димитър Лилков, изследовател в "Мартенс" – Център за европейски изследвания в Брюксел.

По негови думи кандидатите могат да бъдат отхвърлени, но това ще стане след тяхното изслушване в Европейския парламент. "През 2019 г. трима кандидата на Франция, Унгария и Румъния бяха върнати от ЕП", посочи още Лилков.

До този момент са ясни номинациите на ГЕРБ за Екатерина Захариева. ДПС предлага искра Михайлова. От "Има такъв народ" издигат Велислава Петрова. От ПП-ДБ заявиха, че имат свой кандидат, но не съобщиха неговото име. Потенциален кандидат на БСП е Сергей Станишев.

Според Лилков най-подходящо е номинацията за еврокомисар да дойде от една от големите партии в страната, която ще бъде свързана със следващото правителство.

"Искра Михайлова е човек със CV в Брюксел, но в момента не се знае дали реално е кандидат на ДПС. Сергей Станишев все още не е официален кандидат на БСП. Екатерина Захариева е с опит в изпълнителната власт, на този етап тя изглежда като най-сериозната кандидатура заради електоралната тежест на ГЕРБ. Велислава Петрова е номинирана от ИТН, която партия едва прекрачи прага на българския парламент. ПП-ДБ все още нямат кандидатура, редно е да видим и тяхната номинация, за да може да се говори по-сериозно", заяви още той.