Необходимо е да търсим максимална възможност за оползотворяване на произведения RDF, все пак това е целта на огромната европейска инвестиция. Това заяви общинският съветник от БСП Альоша Даков в изказване във връзка с доклад относно изпълнението на проекта "Закриване и рекултивация на сметоразтоварище - с. Долни Богров чрез обезвреждане и оползотворяване", по време на днешната сесия на общинския съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Произведените преработени количества отпадък с код 191212, който би трябвало да се оползотворява и като т. нар. RDF-модифицирано гориво, всъщност се използва, виждаме и от справките, които са предоставени след наше искане в Комисията по екология, между 100, до 120 хил. тона такъв код поток отпадък се използва за т. нар. рекултивиране на старото сметоразтоварище в Долни Богров“, посочи той.

"Проблемът е от много време, създава голямо обществено напрежение в район "Кремиковци“ и особено в най-близките населени места, които са в непосредствена близост до това все още нерекултивирано депо.

С колегите от групата на БСП няма категорично да подкрепим такъв доклад, не защото не искаме да бъде закрито депото, рекултивирано, да се извърши биологичната рекултивация и както неведнъж е заявявано от Столична община там да стане едно красиво, добре озеленено залесено място. Не считаме, че такъв тип решение, каквато е единствената точка на решението, ще допринесе за справяне с проблема, защото, и в Комисията по екология имах възможност да поставя своите въпроси, и към вносителя, и към ресорния зам.-кмет г-жа Билева – какви са пътищата за трайно решаване на проблема с оползотворяване на произведения RDF. Считам, че сериозният, отговорният подход е възможно най-скоро, с общи усилия, и на администрацията, и на кмета Фандъкова и на нейния екип, и на Общинския съвет, да намерим работещо решение“, каза Альоша Даков.

"Необходимо е да търсим максимална възможност за оползотворяване на произведения RDF, все пак това е целта на огромната европейска инвестиция – европейски средства за построяване на завода. Неговият капацитет, както стана ясно и знаем много добре, е 180 хил. тона RDF. В момента със съответно разпореждане е преустановен вносът на такъв тип отпадъци и би трябвало да имаме възможност на производителите, които имат съответните комплексни разрешителни за оползотворяване на RDF, да намерим бързо решение, и то в рамките на настоящата 2022 г., да не чакаме края на мандата на настоящия общински съвет и кметски мандат“, подчерта той.