В тази сложна ситуация трябва да превключим на зимно управление, да караме внимателно и като пешеходци да бъдем внимателни. Това каза в интервю за предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков.

Той посочи, че произшествията през зимния период стават по един и същи начин – загуба на управление, блъскане на пешеходец, челни блъскания, разсейване. Експертът призовава да не се повтарят грешките от миналите години.

"Когато говорим за безопасност, преди да потеглим при тази сложна обстановка, трябва да се поинтересуваме. Ако е належащо да пътуваме по трасето, по което смятаме да преминем, особено когато е между градове и по-далечно пътуване, трябва да знаем каква е обстановката и да сме се подготвили, да имаме всичко в автомобила, заредени автомобилни апарати, достатъчно гориво - всичко, което е необходимо за едно такова пътуване, и да преценяваме риска да тръгнем, да не тръгнем, по кое време да тръгнем – за препоръчване е да не е през нощта. Така че оценката на риска изисква и да се поинтересуваме за характерните особености по трасето, по което имаме намерение да преминем. А тази информация може да се получи и от сайта на Агенция "Пътна инфраструктура“, и от този на Координационния център към МВР“, каза още Алекси Кесяков.

Той коментира и аквапланингът, като посочи, че той зависи от скоростта на движението и го сравни с водните ски.

"Аквапланингът е като водните ски – ако си с водни ски и не се движиш, потъваш, ако се движиш, пързаляш се. Когато водния слой между гумата и асфалта, водата не може да се оттече, когато караме по-бързо и няма време, губи се контакт с настилката и автомобилът започва да се пързаля като водни ски. Ако караме с по-малка скорост, водата ще се оттече през грайферите и контактът на гумата с настилката ще се запази, и ще имаме някаква устойчивост. Така че когато в тези дни е мокра настилката, тя по-нататък може да бъде и заледена, по-бавно, по-бавно, по-внимателно“, допълни Алекси Кесяков.

По думите му аквапланингът ни поставя в ситуация, в която започваме да се въртим, и трябва да сме големи майстори, за да излезем от него.

"Независимо че ние преминаваме само през пътя, затова не му обръщаме внимание, ние реално много дълго живеем, ние с години живеем на пътя. А след като с години живеем на пътя, трябва много добре да сме подготвени за този период, в който живеем на пътя, и да преминаваме винаги успешно, за да има живот и в бъдеще за нас и за нашите близки“, коментира още експертът по пътна безопасност.

Габриела ГАНЕВА