Най-голямата благотворителна инициатива на Vivacom – операция "Жълти стотинки“, която подкрепя социални каузи в полза на деца и младежи, и тази година ще дари средствата на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Отборите, които представляват България на международни състезания и международни олимпиади, се формират от най-добре представилите се в съответната област, каза Алексей Христов, председател на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, в интервю за предаването "Фокус ТЕХ“ на Радио "Фокус“.

Той поясни, че сдружението работи с отбори по астрономия, химия, физика, биология, лингвистика, математика, информатика. "След като отборите са преминали през националния кръг и е създаден т.нар. разширен национален олимпийски отбор, който обхваща два пъти повече от хората, които се състезават на самото състезание, ние им помагаме с финансиране за тяхната подготовка – на теоретичните задачи и на практическите, където има практически. Например повечето от отборите всъщност по природни науки, каквито са тези по химия, физика, биология, че и астрономия, имат сериозни практически задачи, които решава в лабораторни условия. Едно от важните неща, които успяхме да направим с подкрепата на нашия основен партньор от последните 10 години – Фондация "Америка за България“, е да направи олимпийски лаборатории във факултетите по химия и биология на Софийския университет и по физика, с подкрепата на друг спонсор. Така че нашите отбори в последните 10-11 години, след като вече имат тези условия за подготовка, се представят много по-добре. Преди отборите и състезателите имаха проблем с подготовката, съответно и с представянето на практическо ниво.

Алексей Христов припомни, че в наскоро проведената Международна дистанционна олимпиада по астрономия нашите състезатели са се представили отлично: два златни, два сребърни и два бронзови са завоювани от това участие. Абсолютен победител е най-младият участник, който се е класирал пръв в своята възрастова група.

"Интересното е, че има ученици и винаги през годината е имало, които се състезават в повече от една дисциплина. Някои се състезават по математика и физика едновременно, по математика и лингвистика да речем. Така че, подготовката изисква изключителни усилия. Може би един ученик се занимава седмично допълнително поне 10-15 часа, понякога и 20 часа допълнително извън своите задължения в училище, които разбира се си остават.

За втора година сме партньори с VIVACOM в операция "Жълти стотинки“, за което сме им благодарни. Средствата ще бъдат изразходвани за подготовката и участието на олимпийските отбори, според нуждите им.

Ние ще бъдем изключително благодарни на всеки за това, което може да си позволи да отдели и е отделил, защото наистина е за едно добро, за инвестиция в най-добрите български младежи и в това те да успяват.

Средствата за Сдружението на олимпийските отбори по природни науки се набират в позиционираните в магазините на VIVACOM касички и в търговските обекти на партньорите. Другите начини за дарение са чрез изпращане на SMS с текст: DMS OLYMP на номер 17 777, през дигиталния портфейл Pay by Vivacom от меню "Изпрати“, секция "Дари с Pay by Vivacom“, или директно на дарителската сметка на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки в Банка ДСК.

Росица АНГЕЛОВА