Ние винаги сме били за развитие на технологиите в помощ на обществото, но то трябва да бъде добре премислено. След като предложихме промени към закона на "Възраждане", с което се прецизират някои текстове, смятаме да направим работна група веднага след парламентарната комисия утре.Ще поканим общините, защото те имат голямо значение за това те да могат да реализират тази помощ по места. Това заяви председателят на Здравната комисия в парламента Александър Симидчиев във връзка с приетите законодателни промени, които позволяват поставянето на вендинг машини за лекарства в населените места, предаде репортер на "Фокус"

"Когато говорим за автомати, които отпускат лекарства по рецепта, те задължително трябва да имат видеовръзка с фармацевт, защото, когато отпускаме рецепта по прескрипция, ние трябва да имаме предвид, че те са по прескрипция, т.е. по лекарско предписание, защото и преките и страничните ефекти са много по-големи", каза той. 

По думите на председателя на Здравната комисия общините и в момента могат да инициират създаването на аптеки в населените места, но поради огромните финансови ресурси, които трябва да се заделят, това не се случва. 

Александър Симидчиев подчерта, че в малките населени места има множество хора, които са с хронични заболявания и се нуждаят от специална рецепта за получаването на своите медикаменти. 

"Законодателната инициатива може да разреши нешо, но не го решава. За да го решим, трябва да включим всички заинтересовани страни - общините, професионално-съсловните организации, дори от части хората, които живеят по места", каза Симидчиев. 

Той обясни, че при предписването на специални лекарства има двама специалисти, които контролират дозировката и отпускането на медикаментите. 

"Ако имаме автомати, които изпълняват втората част на функцията, те трябва да бъдат контролирани, за да се знае отговорността по отпускането на медикаментите", каза той.