За да произтекат правни последици, всичко трябва да бъде доказано в предвидения от закона ред! Когато има основания, прокуратурата предприема съответните стъпки, разследване!“

Така отговори Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев, на Илиана Беновска, "Беновска пита – Радио К2“, която попита: "Вчера бяхме сервирани с нова порция "Магнитски“! Какво се цели?“

"Добре, но се появиха коментари за това, че тези лица, и от предишния сет, в който влизаха и Пеевски, и Божков, споменаваше се и Горанов, всъщност се обвиняват в русофилски уклон! И САЩ всъщност това удрят?“, попита Беновска. Маринов отговори: "Това вече е политическо обвинение! Ако са извършвали някакви престъпления, които са свързани с Русия или с руски субекти, това е друг въпрос! Но просто така, само за някакви възгледи да обвиняваш някого – това не е много съответстващо на Конституцията и законите! Освен това една част от тях не бих определил като хора с русофилски уклон. Например Горанов не е отявлен русофил! Ако са налице данни и обстоятелства, тогава ще се разбере какво е реалното съдържание на техните деяния! Но аз не съм юрист!“.

Водещата попита дали този втори сет "Магнитски“ ще повлияе на изборите на 2-ри октомври? Маринов отговори, че може и да повлияе, но не по този начин, по който някои си мислят, че ще повлияе. "А какво са си мислили някои?“, попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори: "Че вероятно тези, които са посочени и техните връзки и форми на влияние в България ще получат някакво обществено наказание! Но аз не съм убеден, че това ще бъде ефекта, по-скоро имам усещането, че ефектът ще бъде обратен и ще облагодетелства някои партии, които имат противоположно поведение!“.

"Бяхте преди време председател на БСП-София, сега предстои конгрес на БСП под "мъдрото ръководство“ на Корнелия Нинова. От БСП се оплакват, че президентът Радев много ги "хейтва“!“, продължи Беновска. Александър Маринов отговори: "Нали знаете тази стара поговорка "на калпавата ракета, космосът ѝ пречи“! Основно това са оправдания и обяснения за предстоящи събития. Аз ще бъда внимателен, защото и президентът, и министър-председателят заявиха, че ние няма да се намесваме в предизборната кампания. Но като човек, който е бил член на БСП, заемал е позиции, продължавам да смятам себе си за човек с леви възгледи, което не съвпада с БСП отдавна – не ми е безразлично. БСП е на светлинни години от това, което беше някога, за съжаление не в положителна посока! Но в края на краищата всяка партия си избира ръководството и си заслужава съдбата. А тази съдба не се очертава блестяща! Ръководството на БСП успя за 5 години да постигне един "невероятен“ резултат, може да влезе в книгата на Гинес. За 5 години да загубиш 720 000 гласа, това е доста впечатляващо постижение! Имаше различни причини, пандемия, машини, намеса на президента, служебно правителство. Ще видим този път с какво ще се оправдаят!“. Маринов добави, че България има нужда от нова, силна лява партия, с нови идеи, нови начини на комуникация и най-вече нови лица!

Според Маринов трябва да се опитаме да предоговорим ПВУ в частта енергетика, но това е много трудна задача. "Народното събрание взе едно бланкетно решение, неаргументирано, пожелателно! Разбира се с предизборни цели! Да се надяваме, че това ще бъде постигнато в някаква степен. Което е много трудно, дори и заради факта, че няма прецедент!“, добави той.

Александър Маринов коментира и войната в Украйна, като изрази мнение, че формулата "мир чрез оръжие“ не работи. Според него трябва да има прекратяване на военните действия, примирие и мирни преговори, а до какъв резултат ще доведат те вече е друг въпрос. Маринов подкрепи становището на президента Радев, че трябва да наложим вето, ако ЕС наложи санкции Русия по отношение на ядрената енергетика.

По отношение на повдигнатите обвинения срещу Александър Николов, Данаил Николов и Людмил Йоцов за ощетяване на "Булгаргаз“ ЕАД с 88 милиона лева Маринов заяви, че съдебната система трябва да се произнесе. Нас обаче ни засяга това, че в Чирен продължава да стои този скъп газ, внесен тогава. Той рано или късно ще трябва да излезе на пазара. Това ще се усети от хората. "Трябва да си извлечем поука, че така не се управлява държавата! Това е големият въпрос, въпросът на поуката! Така не бива един министър да взима решения! Има си процедури и правила, които не са измислени случайно!“, категоричен бе Маринов.

Александър Маринов изрази мнение, че следващият парламент едва ли ще успее да състави редовно правителство, защото факторите, които са пречели на 48 НС да състави редовен кабинет, ще останат в сила и в следващия парламент.

Маринов смята, че действията на служебния премиер Гълъб Донев за създаване на звено, което да се занимава с ценообразуването, не са закъснели и скоро ще дадат резултат. Според Маринов обаче не бива да се очакват силови административни мерки, като таван на цените, защото те имат противоречив ефект. Изпълнителната власт има много начини за въздействие. Може да се започнат разговори с централите на тези вериги.

В края на разговора водещата постави въпроса за предвидените 166 милиона за консултантски услуги в Стратегическия план за земеделието, изготвен от МЗХ. Маринов отговори, че не е запознат в детайли, но ще се поинтересува.