Авторът на "Мисия Лондон", "Сестри Палавееви" и "Мисия Туран" беше гост в предаването "Животът на Фокус" по Радио "Фокус" и сподели със слушателите ни, че самото изкуство го вдъхновява повече, отколкото реалността. Защото според него изкуството не бива да бъде копие на това, което се случва в живота ни.

Според Алек Попов в литературата има тенденция наративите да се разпадат, образите да не се изграждат пълнокръвно и сюжетните линии да не са твърде заплетени, поради намалените възможности за съсредоточаване над история. "Малко е стряскаща тази липса на внимание", отбеляза той и добави "Но разбира се, има много хора, които продължават да четат с пълно потъване в книгата".

Литературата има силата да разкрива лицемерието, да маха привидната праведност и почтеност и да разкрива нещата, каквито са. Това беше тезата на госта в дискусията, дали изкуството възпитава и доколко "праведно" трябва да бъде то.

По отношение на хумора, Алек Попов сподели, че границите на хумора минават през нравственото чувство да не се подиграваш на по-слабите, а да осмиваш силните на деня.

Тези и други теми, за които разговаряха Алек Попов и Надя Брайт, може да чуете в аудиофайла към статията.

"Животът на Фокус" е предаването на радио Фокус, което превръща плавния преход от края на работния ви ден към прекрасната ви вечер в забавно, информативно и музикално преживяване. Може да слушате всяка седмица от понеделник до четвъртък след новините в 17:00 чак до новините в 20:00. Бъдете с нас!