В общоевропейски план още съществува тенденцията жените в науката да не са толкова многобройни, колкото мъжете. В България обаче това не е така - ние сме на едно от първите места по жени, които са се посветили на научна дейност. Един от най-големите научни проекти, свързан с финансиране от Европейската комисия, е воден от дама. Това заяви Албена Вуцова, организатор на Европейската вощ на учените, в предаването "Денят на Фокус" по Радио "Фокус".

Нощта на учените се провежда на 14 места. В големите градове като София и Пловдив демонстрации могат да се видят на няколко локации, например в столични молове. Инициативата обхваща също Белоградчик, Троян, Сливен, Черни осъм и други по-малки населени места.

"Мотото на Европейската нощ на учените тази година е "климат“. Всеки институт, партньор на БАН, показва постижения по своите работни теми. Демонстрациите варират тематично от астрономия до Антарктика. Училища също участват в инициативата – учителите стават все по-активни, търсят ни и някои от участниците ни са посветили на децата игри, например в математиката", даде подробности Вуцова.

Всички открития, касаещи фармачевтичната индустрия, са велики постижения на 21 век, поясни координаторът на проекта. Всички нови приложения за телефони и таблети също са ключови. Толкова бързо обаче се променят нещата, че човек губи критерий за това, кое може да нарече "новост", смята Албена Вуцова.