Ако влезе в сила Законопроектът за ветрогенератори в Черно море и инвеститори проявят интерес към България, ще бъдат открити заводи и още много работни места за българите. Това увери депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев пред "Фокус".

"Ще се отворят доста работни места в тези райони. По отношение на иновации и икономическо развитие - това много ще подробри електроенергийната система на страната. Представете си в Североизточна България едни около 6 гигавата инсталирани (бел. ред. ветрогенератори) - това са два броя АЕЦ "Козлодуй". Това ознава нови подстанции, нови кабели, много по-добра свързаност на мрежата и при всички положения би трябвало да се изгради или завод, или предприятие, което трябва да сглобява тези ветрогенератори и да ги поддържа. Отделно пък самите ветрогенератори, тъй като част от тях ще бъдат плаващи, други ще бъдат на фондамент и заради голяма дълбочина на Черно море - иновациите ще бъдат там. Вече има 22 мегаватови перки, които се правят с диаметър близо 300 метра на перката - всичко това са неща, които се правят за първи път в света. Надявам се да дойдат такива инвеститори в България, които да ги предложат тях", поясни Ивайло Мирчев.

Това ще са български работни места, защото някой трябва да поддържа полетата с перки, които могат да се намират навътре в морето. "Трябва да има екипи, които да ги поддържат и те ще бъдат българи, ще си обучим специалисти", категоричен бе той.