Предлагат се промени в Закона за движение по пътищата. Това научи "Фокус" след справка. Законопроектът за изменение и допълнение е предложен от депутатите от ПП-ДБ Венко Сабрутев, Николай Денков и Кирил Петков

С измененията се предвижда в населените места, в близост до детските ясли, градини и училища - собственикът или администрацията, която управлява пътя, да осигури обособени места за краткосрочен престой или паркиране на автомобили, водещи или вземащи деца или ученици до и от съответната институция.

Броят на местата и часовите интервали за безплатни престой или паркиране ще се определят с наредба на съотвения общински съвет при съобразяване с вида на институцията, работното време и организацията на учебния процес. Броят на местата не може да бъде по-малък от 3 за институция, а часовите интервали не могат да бъдат по-кратки от 1 астрономически час.

Местата за паркиране ще се обозначават с пътни знаци и пътна маркировка. 

Мотивите на вносителите са, че родителите имат сериозен проблем, особено в големите градове, защото липсват регламентирани места за временен престой и паркиране пред детските ясли, градини и училища.