При закупуване на автомобил втора употреба хората обикновено правят много грешки. Например купувачите често се доверяват на визуален преглед на състоянието на боята и каросерията, но не и на специалните уреди, които показват дебелината на боята и възможни големи нанасяния на кит под нея.

Много хора проверяват колите и чрез онлайн услуги, но не се отбиват в сервиза. А е необходимо внимателно да се провери техническото състояние на колата от квалифицирано лице, на което имате доверие.

Има случаи, когато в обявата се посочва един VIN номер на автомобила, но всъщност той е различен, обясняват от automedia. Когато се проверява от онлайн услуги, отчетът ще бъде наред. След това мнозина забравят да проверят VIN номера на място, на което разчитат безскрупулните продавачи.

Случва се, че човек, в опита си да намери добра употребявана кола и започва да намира кусури в малки неща, например износен волан. Но, твърде разсеян от тези детайли, той може да не забележи по-сериозни неизправности, които всъщност впоследствие ще му струват скъпо.