МВР продължава с активните действия, чийто фокус е гарантиране политическите права на гражданите. Специализирани полицейски операции се провеждат на териториите на Столична община, Кърджали и Плевен, съобщи на брифинг директорът на "Пресцентър и стратегически комуникации" Митко Димитров.

В София действията са концентрирани в кварталите "Модерно предградие“, "Филиповци“ , "Факултета“ и "Орландовци“.

На входа и изхода на кварталите са изградени контролни пропускателни пунктове. Полицейските екипи претърсват адреси, заложни къщи и магазини. Задържани са 14 души, след като са проверени над 70 лица. Образувани са 8 бързи производства, от които 5 за нарушаване на изборните права на гражданите, две за притежание на наркотици и едно за управление на МПС след употреба на наркотици. На два от адресите са намерени списъци, лични карти и парични средства.

До момента в Кърджали са постъпили 17 сигнала, свързани с изборния процес, 8 от които за купуване на гласове, за натиск и заплахи за гласуване за определена политическа сила. По 14 от преписките работата е приключила, материалите са изпратени в прокуратурата.

В Плевен са получени 16 сигнала за нарушения на изборния процес, от които 14 касаят купуване на гласове. Образувани са 4 досъдебни производства за изборни престъпления. Задържани са двама, съставени са 40 предупредителни протокола, проверени са 16 адреса. От частен дом в с. Гиген са иззети агитационни материали и тетрадка с имена.   

На територията на страната към момента проведените специализирани полицейски операции са 216. Получените сигнали за нарушения на изборния процес са 453. Образуваните досъдебни производства са 100, задържаните са  47. Съставени са 1300 предупредителни протокола по Закона за МВР.

Служителите на ГДПБЗН са проверили 6 500 обекта на изборни помещения и други обекти, свързани с изборния процес. Връчени са 137 писмени разпореждания за отстраняване на констатираните несъответствия. Проведени са около 600 обучения (инструктажа), при които са обучени над 21 000 души – председатели и членове на РИК и СИК.