Дейностите на този институт по метеорология и хидрология са описани в Закона за водите. Това е същият закон, който дефинира и политиките, които трябва да се реализират от МОСВ. Така че от самото начало не е ясно защо институтът е вкаран в структурите на МОН. Това каза министърът на образованието и науката акад. Николай Денков в дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“, среща в ефира, на която присъстваха Анастасия Стойчева от НИМХ и екоминистъра Борислав Сандов. "Дейностите на този институт по метеорология и хидрология са описани в Закона за водите. Това е същият закон, който дефинира и политиките, които трябва да се реализират от МОСВ. Така че от самото начало не е ясно защо институтът е вкаран в структурите на МОН. Аргументът, който чувам – че причината е, че това е научен институт, няма никакво основание. Всъщност в структурите на МОН няма нито един научен институт, защото ролята на нашето министерство е съвсем друга. Не е да отглежда институти, а ролята му е да дефинира общите политики в областта на науката и да организира тяхното финансиране чрез различни инструменти. Втората причина е също съвсем ясна. На 16 юли 2021 г. с доклад от министъра на околната среда и водите тогава е поискано това прехвърляне“, обясни той и уточни, че има повече от три страници аргументи. Министърът прочете в ефир част от тях: "Законът за водите създава преки задължения за института и определя този институт като субектът, извършващ количествения мониторинг на валежите, подземните и повърхностните води, включително наносният отток. Посочената дейност е пряко свързана с правомощията на министъра на околната среда и водите по управление на водите на национално ниво.“, прочете той.

"Доста други второстепенни разпоредители в момента намират своето място там, където би трябвало да бъдат“, каза той и даде за пример Българската агенция по безопасност на храните. На въпрос на "Фокус“ те дали са национални институти, акад. Денков отговори с въпрос: "Извинявайте, кой задава въпросите, защото искам да знам все пак с кого говоря“. След това добави: "Разбира се, че има всякакви институти, институции, тяхното място се определя от Министерски съвет – така, както е по правомощията му. Министерският съвет, който финансира дейността на тези институции, включително и на НИМХ, не само има права, той има задължения да следи за ефективното изразходване на средствата, с които се субсидират тези институции“, обясни той.

По думите му годишният бюджет на НИМХ е около 22 милиона лева. "Основните ангажименти, които има този институт, са към МОСВ и съвсем нормално е това министерство да следи как се изразходват тези средства, как се изпълняват задачите, които се поставят на този институт“, добави акад. Денков.

Образователният министър каза, че не е имал отношения с НИМХ. "Аз не им давам задачи и единственото, което ме интересува, е каква е прогнозата на времето, както всеки един български гражданин в страната. Аз не следя тяхната работа, защото имам много други доста тежки задачи, с които трябва да се справя в образователната сфера.