Благодарение на помощта и съпричастността на българите, БЧК успя да изпрати в Украйна десетки тонове помощ, която е много важна в момент, в който спасява човешки живот. Това каза председателят на БЧК акад. Христо Григоров, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“

"Искам да се обърна с една голяма благодарност към всички българи, които си отвориха сърцето и помогнаха в този тежък момент. Ние сме имали наводнения, земетресения и винаги когато се обърнем към българския народ с един апел за помощ, той се е отзовавал. Защо? Защото дълбоко в душата си е наследил това, което са имали нашите баби и дядовци, родители – да бъдат добри, да бъдат милосърдни, да бъдат готови да подават ръка и да помагат. И това е нашата сила, защото нашата сила –в едни такива трудни моменти ние успяваме да се обединим“ допълни акад. Григоров.

Той посочи, че БЧК няма религия, няма националност, има хора в нужда, на които се помага.

"Ние успяхме да обединим всички тези, за които говорих – медии, корпоративен бизнес, държавни институции, хуманитарни структури в страната, и всички заедно помагаме. Медията трябва да бъде независима, медията трябва да бъде самостоятелна, медията трябва да бъде обективна. Само тогава тази медия ще има доверието на хората и аз се радвам, че "Фокус“ е една от тези медии, и хората обичат и слушат "Фокус“, посочи председателят на БЧК Христо Григоров.

Все още има нужда от дарения като дрехи и храна. Отворена е и банковата сметка и всеки, който желае може да преведе пари в нея.

"Имаме SMS на номер 1466. Едно натискане на копчето – 1 левче без ДДС“. Така че аз ви моля да продължим в тази посока да вървим заедно, защото само заедно ще бъдем ефективни. И пак ще кажа, ръката, която подаваме на хората, е много силна, изправя ги и им връща вярата в живота, допълни Христо Григоров.

Евелина БРАНИМИРОВА