Всички сме виновни за това явление, което става, включително и аз. Трябва да намерим воля и сили ние да се извиним на цялото общество. Грешката е направена и тя е от години. Допуснахме подобно явление, което стана национален въпрос. Това момче застрашава и демокрацията в страната, и държавността. Ако ние не го спрем, няма кой да го спре. Това заяви почетния председател Ахмед Доган пред симпатизанти. Кадри от събирането бяха разпространени във Фейсбук страницата на ДПС. 

"Благодаря за уважението. Искам да подчертая изрично, че от уважението и почитта до култ към личността е само една крачка. Уважението, ако прерасне в култ на личността на Доган, това означава, че ще има максималистични очаквания от неговите действия. Чакане на готово и решения, и програмиране на поведението на "Движението за права" и свободи, и в политиката, и във всички други сфери на живота", заяви Доган.

"Благодаря за всички оценки, но винаги помнете тази тънка граница", каза още той. 

Доган продължи, говорейки за листите на коалицията "Алианс за права и свободи". Той заяви, че е много доволен от подредбата им и е "много респектиран" от някои от имената в тях. 

"Респектиран съм от енергията, която имате до такава степен, че мен ме заразявате", заяви той. 

Почетният председател на ДПС заяви, че през лятото е провел срещи с кметовете на партията, с младежките организации и с депутати: "Имаше младежи, които така формулираха нещата "Добре, че се получи това с това момче" - аз не му произнасям името". 

"В последните години защитната система на ДПС е почти към нула - последните 7-8 години. Колективните решения са на същото ниво. По някакъв начин ние съзнателно или несъзнателно стимулираме едноличните решения, което ни доведе до тук", отбеляза Доган. 

Той каза още, че "защитната система на ДПС трябва да се възстанови", като изтъкна, че това трябва да се случи чрез колективните органи на партията. 

"Заедно с подготовката и провеждането на изборите, ние трябва да направим каквото можем, така че Движението да възстанови тази защитна система. Това става със събуждането, стимулирането на колективните решения в партията", заяви Доган. 

И продължи: "В един момент свикнахме да се срещаме само с политическия елит - грешка, фатална грешка. И политическият елит започна да се самопредставя като вся и все. Политическият елит е много важен, обаче там се получава изкривяване, ако няма колектив". 

Доган заяви, че е стъписан как партийни функционери на ДПС, които са били народни представители и евродепутати, по думите му да станат диктатори: "Това не може да се позволи, трябва да кажем стоп. Никога не съм си представял преди 34-35 години, че наши кметове ще репресират наши хора. Вижте какво става в Дежебел, вижте какво Каолиново. Срам ме е. Срам ме е от действията на това момче".

"Голямата им цел е да направят всичко възможно да елиминират ДПС от политическата сцена на България. Това им е голямата цел. Защо? Защото ДПС е гарант на защитната система на нашата общност. Голямата цел е да няма ДПС и да атакуват единството на нашата общност", заяви Доган.

Според Доган Делян Пеевски е "извоювал лични позиции в съдебната система, без съдействието на ДПС, но от името на ДПС". 

"Сега ги ползва за лични интереси, дори антинационални, антизаконни, против върховенството на закона и правата на човека. Имаме вина в това нещо. Като че ли забравихме, че не го забелязваме". 

Доган заговори за това, че вижда елементи на Възродителния процес и заяви, че ДПС "трябва да си свърши работата докрай".

"Този път за защита на демокрацията, държавността и издигане статуса на ДПС като национален фактор за сигурността на държавата", добави той. 

Почетният председател изрази надежда, че резултатите на изборите ще бъдат успешни, но призова за "пълна мобилизация".