На градинарите са необходими 1 млн. декара земя и 1 милиард кубика вода. Ако държавата не може да осигури вода, просто няма да сеем. Това каза за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" агрономът Ради Радев, който е част от УС на Съюза на градинарите в България по повод 1 август, който е обявен за Деня на градинаря.

"Ние постоянно сеем, културите се развиват в различна фаза на развитие и това ни помага да оцеляваме, да бъдем целогодишно на пазара с различни зеленчуци. Поради климатичните промени градинарите имат възможност да удължат с един месец разсаждането на зелевите култури. Градинарството е само за добри шахматисти, който не умее да играе шах, да не се хваща с градинарство. Градинарят трябва да играе с 5 хода напред, както е в шаха", обясни Ради Радев.

Той отбеляза, че градинарите имат доста празници, но и несгоди в целогодишният ни производствен цикъл. "1 август съвпада с практиката, че на Илинден по стар стил се прибират садилата, а на Димитровден се прибират ралата. Днешният ден е финал на разсаждането на зеленчуците за реколта, която ще се прибира до началото на зимата". Според него трябва да се съобразяваме с климатичните промени, които вече са настъпили и всеки градинар трябва да промени мисленето си, защото климатът се променя по-бързо от мисленето на фермерите. “В пустинята се произвеждат салати, които се предлагат в цял свят.

За да се адаптираме към климатичните промени първо, трябва да си подбираме културите. Второ, да подберем сроковете за отглеждане на отделните култури. И трето, трябва да променим земеделските практики, които да бъдат в помощ на растенията".

Ради Радев сподели, че за 1 декар земя в България са необходими 1000 куб. м вода за година. "Това нещо е заложено от Съюза на градинарите преди 20 години в Стратегия за развитие на градинарството.

Той обърна внимание, че на градинарите им трябва земя, и то такава, която да отговаря на понятието градина. “За да може да съществува градината е необходима вода, поливането трябва да се извършва 365 дни в годината".