Нов устройствен правилник на Агенцията по заетостта ще оптимизира структурата и функциите на отделни административни звена в институцията, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Промените целят да се увеличи ефективността в работата на Агенцията по заетостта, дейността на структурите ѝ да се ориентира към съвременните тенденции при предлагането на услуги на пазара на труда, както и да се следват нормативните реформи в Закона за насърчаване на заетостта.

Запазва се числеността на бюрата по труда в страната – те остават 106, а към тях продължават да функционират 135 филиала – за обслужване на по-малките населени места. Териториалните административни звена на Агенцията по заетостта се привеждат в съответствие с действащите райони за планиране. С новия Устройствен правилник се преустановява дейността на съществуващите до момента девет дирекции "Регионална служба по заетостта“ към Главна дирекция "Услуги по заетостта“, тъй като те не кореспондират с районите за планиране съгласно Закона за регионалното развитие. Тяхната работа ще бъде преструктурирана и разпределена между съществуващите 28 областни бюра по труда и останалите териториални единици на агенцията, а експертите ще бъдат пренасочени към други работни позиции в системата. 

Всички търсещи работа лица и работодатели ще продължат да бъдат своевременно обслужвани, като актуалните координати на действащите териториални служби са достъпни на сайта на Агенция по заетостта. 

Част от структурата на агенцията става звено "Мрежова и информационна сигурност“. Дирекция "Европейски фондове“ се преструктурира в Главна дирекция "Европейски фондове и международни връзки“ с териториални звена. 

Дирекция "Мониторинг на дейностите по заетостта и трудовата миграция“ се преобразува в две отделни дирекции – Главна дирекция "Мониторинг, статистика и контрол“ с териториални звена и дирекция "Разрешителни и трудова миграция“.

Главна дирекция "Мониторинг, статистика и контрол“ и нейните териториални звена ще гарантира ефективната контролна дейност на национално ниво при изпълнение на държавните политики по заетост. Дирекция "Разрешителни и трудова миграция“ ще прилага административните процедури по отношение на достъпа до пазара на труда и наемането на чужденци, граждани на трети държави в България.