Евелин Банев-Брендо се яви пред Софийския градски съд, където решиха той да остане в ареста. Адвокатът му Силвия Найденова определи като абсурдни думите на вътрешния министър Калин Стоянов, че е кацнал със самолет на изоставено летище. Найденова обаче не даде отговор на въпроса как точно според нея е преминал българската граница.

На този фон съдът реши да приеме опасенията на прокуратурата, че Банев може да бъде предсрочно освободен и да се укрие преди да излежи присъдите от чужбина или да бъде предаден на другите държави.

Малко преди 12 часа Евелин Банев-Брендо се изправи пред съда. За да чуе, че докато е в затвора ще има и мярка "задържане под стража". Пред NOVA адвокатът му коментира решението.

"Прокуратурата, с цел да предотврати бъдещо негово изчезване отново, поиска това задържане под стража. Съдът, макар и първоначално да определи, че представлява правен нонсенс, впоследствие промени решението си и прие, че може да изпълни мярка за неотклонение "задържане под стража", посочи Найденова.

Преди да отиде в Народното събрание, в интервю за NOVA вътрешният министър не даде категоричен отговор как Евелин Банев-Брендо е пристигнал в България. "Имаме насоки за това кое и как се е случило", каза Стоянов.

Но хипотезата, че е кацнал на летището край село Буховци, до Търговище, през юни 2022 г., беше отхвърлена от адвоката на Банев. "Това е абсурдно. Не мога да коментирам такова нещо, но не е вярно, според мен. Нямам никаква представа кога е преминал границата, питайте него. Нямам представа изобщо дали е преминавал граница", заяви тя.