Един от въпросите, свързани с фирмата "Норта Глобъл", чието име беше свързано с мистерията около пътя на избухналите пейджъри и достигането им до Ливан и Сирия, беше свързан с това как е открита банкова сметка на дружеството без собственика да е посещавал страната ни. И всъщност - масова практика се оказва купуването на съществуваща българска фирма от чужди граждани, защото процедурата за това не e сложен процес. Банки, нотариуси и адвокати правят редица проверки на купувача, но държавата е тази, която трябва да проследи и установи дали дружеството е потенциален извършител на незаконна дейност.

Купуването на фирма у нас от чужд гражданин не е сложен процес, сключва се договор за прехвърляне на дялове. Проверява се идентичността на лицето и ако фирмата няма задължения към държавата или служителите си, то процедурата може да се финализира.

"Процедурата е доста проста и лесна - подписва се договор. А и Б прехвърлят дружествените дялове в дружество А, Б, В. За тази цена - нотариална заверка, плащат си таксата и има още 3-4 документа, които се качват в Търговския регистър и прехвърлянето може да стане в рамките на 3-4 дни, дори без да се бърза", заяви Димитър Руменчев, адвокат.

"Това, което трябва да се провери е самоличността на въпросното лице - дали е същото, за което се представя", обясни Юлиян Дацев, адвокат.

Отварянето на банкова сметка също не се оказва много трудно, включително и с използването на дистанционна идентификация.

"В момента по 6 месеца не мога да отворя сметка на големи дружества. Ако става въпрос за физическо лице - дошъл е някой от Германия и иска той, лично да си отвори дружество, ще стане по-бързо - за 15-20 дни ще му отворят сметка", заяви адв. Димитър Руменчев пред БНТ.

"В момента е възможна идентификация на лица, посредством дистанционни средства със специфични технологии, които разпознават обема на лицето и е ясно, че това не е една снимка или запис на човек", отбеляза адв. Юлиян Дацев.

Законът задължава адвокати, нотариуси и банки да правят редица проверки, за да се гарантира, че няма задължения, кой е действителният собственик, дали има санкционирани лица.

"Имаме задължение да уведомим банката, когато има промяна в собствеността. Когато не я уведомим, банката рано или късно ще си направи текущия контрол и ще провери и ще види, че има промяна. Съответно, много често се случва дори на големи наши клиенти банката да каже: "Здравейте, време за текущия контрол, въпреки, че нямате промени, трябва да ни дадете всички документи, които ние изискваме за структурата, за да видим кой е собственикът, да видим от къде идват парите. Трябва да видим от къде идват парите, трябва да ни покажат точно годишни финансови отчети, финансови декларации, актуални състояния на дружествата. Съответно когато това не го направи, банката замразява сметките. След месец ще ви замразим сметките, ако нямате документите", допълни адв. Димитър Руменчев.

"То чий интереси е представлявало, дали е действителният собственик на тази компания е различно. Там ни интересува той като се е явил в нотариус пред банката, дали не е представлявал интереси на друг. В много от ситуациите няма как да разберем. Пак остава един проблем, който няма как да не споменем - това е с подставените лица. Проблем, който беше установен и посочен в доклада на "Moneyval" при петата проверка, която беше извършена в резултат на която България попадна и във въпросния списък с неблагонадеждни юрисдикции", заяви адв. Юлиян Дацев.

Работата на адвокатите обаче се изчерпва с купуването или регистрацията на фирмата - изготвяне на документи, консултация за спазване на действащото законодателство. Какво обаче се случва с дружеството - зависи от неговия собственик.