Средства, които земеделските производители очакват от държавата по споразумението за негативното икономическо въздействие от войната в Украйна, са им изключително необходими. Създадена е организация и в момента, в който Министерство на финансите изплати парите и те постъпят по сметките на Държавен фонд “Земеделие", те автоматично ще отидат по сметките на земеделските производители, това е въпрос на време. Това каза за предаването “България, Европа и светът на фокус" на Радио “Фокус" адвокатът по земеделско право  и бивш председател на Комисията по земеделие в Народното събрание Пламен Абровски.

(бел. ред. Интервюто е проведено преди да стане ясно, че земеделските стопани ще получат цялата предвидена държавна помощ от 325 млн. лева)

"Органът, който приема законите е Народното събрание и критиката, че освен финансовите ангажименти има и редица законодателни инициативи, които не са изпълнени трябва да бъде към политиците, които са там и да бъде отправена като призив към тях, които след 20 дни ще се появят отново там. Защото не всичко е въпрос на пари, но паралелно с това трябва да се правят и реформи, които са изключително важни", отбеляза Абровски.

По повод срещата между част от Аграрната камара и правителството той допълни: "В момента това, което може да направи държавата е по-бързо парите да стигнат до тях. Факт е, че в сектора има изключително много проблеми, тежки реформи, които трябва да се направят като поземлената реформа, водата, търговията, браншовите организации. През последните няколко години в този сектор политиците изсипваха само едни пари, но тези пари в един момент или ще свършат, или ще започнат да се дават по коренно различен начин. Тези общо 600 млн. лева не бяха заложени в бюджета миналата година. Политиците казаха на земеделците, тези пари няма да ви ги дадем. И земеделците резонно излязоха на протест, защото се почувстваха излъгани. И в един момент правителството клекна и подписа споразумение с тях. И те имаха легитимните очаквания да си получат това, което им е обещано. Меморандумът е подписан от българската държава с нейните граждани. И може би те са обидени от това, че когато българската държава иска от тях да спазват определени правила и срокове - те го изпълняват. Но когато те искат нещо от държавата и тя сама си е поставила срокове - тя не го изпълнява. От тази гледна точка се породиха всички тези напрежения в сектора, а земеделците са изключително разумни хора, обясни Пламен Абровски.

Относно Бюджет 2025 адвокатът по земеделско право заяви: "Сега земеделците ще бъдат много по-добре подготвени, отколкото миналата година декември месец, когато се гласуваше бюджетът. И този път няма да бъдат въведени в  заблуждение, където да очакват едно, а да получат друго. Най-голямата заблуда за тях беше: “Ние няма да ги сложим в бюджета, но ще ви ги намерим тези пари, не се притеснявайте". При актуализацията на бюджета се повтори същото. И аз призовавам всички браншови организации да работят проактивно, не само да стоят и да чакат,  и да искат. А като сметнат, че е необходима поземлена реформа, нека да я подготвят, да я дадат на депутатите. Защото администрацията, когато прави един закон, го прави така, че на нея да й е удобно. Гражданите, които са избрали земеделците и народните представители трябва да отидат с конкретно предложение за закон, да намерят депутати, да си го внесат, да си го подготвят, за да може след това Народното събрание да бъде един арбитър между тях и изпълнителната власт. Така трябва да се работи, подчерта Пламен Абровски.

Той даде пример за законодателни промени, важни за създаване на устойчивост в сектора и намаляване на нуждата от държавна подкрепа. “Всяка година говорим, че имаме проблем с розите, розовото масло, и постоянно се говори дайте пари. Държавата може да създаде една много хубава система, при която да сертифицира розовото масло в държавни лаборатории и то да се продава само и единствено в съдове, които държавата е одобрила. На цената на една миниатюрна такса, когато ти си занесеш розовото масло, примерно в Лабораторията на Агенция по безопасност на храните. Тя го изследва, запечатва го в тези съдове и ти казва - ето това е българското масло, което българската държава е проверила и сертифицирала, продавайте го. От там нататък ще имаш по-добра цена на розовото масло, на изкупния цвят, и създаваш добавена стойност. Най-големият проблем на розовото масло не е толкова цената, а фалшивите продукти, които се продават, казвайки, че това е розово масло", заключи Пламен Абровски.