ЕС изготвя планове за налагане на вносни мита върху евтините стоки, закупени от китайски онлайн търговци на дребно. Идеята е да бъде премахнат прагът от 150 евро, под който артикулите от тези онлайн платформи могат да се купуват безмитно.

"Стоки до 150 евро влизаха безконтролно в целия ЕС. Много фактори водят до това да има нелоялна конкуренция. Някой от Китай може да внесе стоки до 150 евро, без да спазва правилата за безопасност на труд и влиянието върху околната среда. ЕС ще се пребори с нелоялната конкуренция. Ще бъде прекратен безмитният внос на китайски продукти", коментира пред Bulgaria On Air финансовият анализатор Димитър Георгиев.

Той добави, че Китай е много ядосан от това обсъждане в Европа, но има истински проблем с качеството на детските играчки. От думите на Георгиев стана ясно, че за първото тримесечие с 30 млрд. евро повече са продадените стоки и услуги от Китай в Европа, отколкото Европа е продала на Китай. 

"Възможно е тази тема да предизвика мини търговска война. Свободният пазар може да функционира при равнопоставен достъп, какъвто в момента няма. Когато продуктът е наличен в магазин в ЕС, той е минал някакви проверки. Тогава вероятността да бъде опасен и с ниско качество е много малка", каза още финансовият анализатор.

Адвокатът от "Активни потребители" Антоан Атанасов заяви, че основният въпрос е безопасни ли са детските играчки, които идват от Китай. 

"Търговците винаги са били много иновативни. Когато законът каже "не може", те намират някаква вратичка. Не е изключено, но вече много по-трудно. Ще има потребители, които ще са много ядосани от тази мярка", на мнение е гостът.

Атанасов сподели, че самият той също е попадал в капана, когато му рекламират нещо много евтино. 

Може да купуваме нещо изключително опасно и жертваме нашето здраве заради това, че стоката е евтина, алармира адвокатът.

И двамата гости смятат, че налагането на решението ще отнеме месеци, а най-добрият вариант е да не се предизвика търговска война.