Новият Регламент за екодизайн на ЕС въвежда една по-широка рамка по отношение на устойчивостта и екодизайна, която е свързана с фазата на проектиране на продуктите. Това каза адвокат Надя Съботинова - експерт от Българска асоциация по рециклиране в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Установено е че 80% от въздействието върху околната среда на даден продукт се дължи именно на фазата на проектирането му. И поради тази причина Регламентът излиза с едни доста сериозни амбиции по отношение на различни критерии, които трябва да бъдат спазвани при проектирането на продуктите.

"Всички продукти, които се пускат на единния пазара на Европейския съюз, ще трябва да отговарят на определени изисквания, които са свързани с критерии за екодизайн. Част от тези критерии включват: екологичен отпечатък, издръжливост, дълготрайност на даден продукт, поправимост с възможност за ремонт и ремонтируемост, възможност да рециклиране и най-важното за рециклиращи сектор разбира е рециклирано съдържание на съответния продукт. Регламентът поставя основно рамката на тези изисквания и основните правила, по които да бъдат приети, а вече специфичните изисквания за всяка продуктова група ще бъдат разработвани допълнително с делегиран акт на Европейската комисия,“ обясни и добави, че това ще направи по-конкурентни европейските производители.  

По думите й тези промени ще въведат нови модели на потребление и ще направят така, че потребителите ще се възползват от едни доста по-дълготрайни продукти. "Всички мерки ще бъдат насочени към това един продукт да може да си използва по-дълго време и да може да бъде надграждан, ремонтируем и по-лесно рециклиран, за да може да се използва в оборота и в кръговата икономика по-дълго време,“ каза тя и даде пример с въвеждането на цифров паспорт за даден продукт, който ще има надзорна функция и ще дава цялата информация за продукта на заинтересованите страни.

Регламентът въвежда и зелените обществени поръчки с задължителни критерии, които ще трябва да бъдат спазвания от съответните възлагащи органи. "Зелените обществени поръчки са изключителни важни, тъй като те всъщност дават приоритет на продуктите, които са по-устойчиви и на продуктите, които са свързани с кръговата икономика,“ разясни още адвокатът.

Надя Съботинова съобщи още и за създаването на Форум по еко дизайн, чиято цел е да бъдат включени всички заинтересовани страни, които могат имат някакви интерес,   при изработването на съответен делегиран акт от страна на Комисията. "Когато се изработват определени стандарти за съответен продукт, обществеността ще има глас в този процес,“ каза тя и добави, че създаването на форума се предвижда за началото на другата година.