Няколко държави са заявили участие в бойната група на НАТО, сформирана на наша територия. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, в интервю за Радио "Фокус“.

"С развитието на обстановката след инвазията продължи развитието на концепцията за бойните групи. Вече има заявки от повече държави, тъй като държавите бяха предпазливи преди кризата по отношение на демонстрирането на достатъчно възпиращ потенциал на Алианса на Югоизточния фланг на НАТО, следвайки други процеси, решения, които бяха взети на срещата на върха на НАТО във Варшава“, посочи адмиралът.

В момента имаме заявки от няколко държави, като най-амбициозното ниво на участие е от Италия, която декларира своята готовност да поеме ролята на рамкова държава, тоест, тя да осигури основния набор от способности, около която да се изгради една много по-функционална мултидомейна бойна група.

"За сега заявката за италианското участие е около 700-800 души, предстоят разговори. Веднага слез празниците ще започнем технически мероприятия. Трябва да оформим доста документи съгласно нормативната база на националното ни законодателство, за да може наистина в кратко време имаме на територията на България едно способно многонационално формирование, което ще допълни националните ни способности. Има заявки от други държави, но не искам да ги обявявам преди те да бъдат официализирани“, допълни още началникът на отбраната.

България ще продължи да участва в бойната група, но не с такъв мащаб. Италия ще поеме водещата роля, командването на групата, уточни адмиралът.

"Ние ще допринесем към командния състав на групата. Но искам да заявя, че още когато докладвахме концепцията за бойна група, ние ясно изразихме своето ниво на амбиция: първоначално бойна група, която претърпя известни трансформации, но и тогава, и преди кризата, нивото ни беше за изграждане на щаб на многонационална бригада на територията на Република България“, припомни началникът на отбраната.

Евелина БРАНИМИРОВА