Агенцията за пътна инфраструктура е знаела за свлачището край Мездра, заради което чисто нов участък от международния път Е-79 вече се руши.

От агенцията на се очаквали да бъдат причинени щетите.

Строителството на отсечката от Люти дол до Мездра на скоростния път Е-79 започна 2019 година.

И се очакваше тя да бъде готова до края на 2024 година, но през март изненадващо и за фирмата изпълнител "Европейски пътища" АД, и за контролните органи се появява свлачище, което компрометира трасето.

Поставят се габиони- метални торби пълни с камъни. Те играят ролята на щит и пазят от свлачища. В случая от силата на тежестта те вече са скъсани.

Според инженер-геологът доц. Ася Божинова причините за образуването на свлачища са комплексни, затова при строителство има изискване за контрол.

"На всяко свлачище може да се прави мониторинг. Той е много важен. Дава ни информация дали има движение, или няма движение по време на строителство, на укрепителните съоръжения и след това дълго време. Това трябва да се прави постоянно“, обясни тя в ефира на bTV. 

Според фирмата изпълнител появата на непредвидени обстоятелства в резултат на естествени процеси е част от възможните усложнения и постоянно предизвикателство при изграждането на сложни инфраструктурни проекти.

"Внушения, при които средствата, нужни за укрепването на свлачището и осигуряване безопасността на пътя  се определят като "кражба“, са манипулативни, и уронват престижа на компанията ни“, заяви фирмата в своя позиция.

За възложителя на проекта свлачището не е изненада, каза председателят АПИ инж. Йордан Вълчев.

"То се знае, че там има свлачище и проектът е предвиждал да се изчисти цялото свлачище, но по-проект изглежда не е било достатъчно, това което е предвидено“, посочи той.

"Не можем да чистим място извън проекта и разрешението за строеж. Не сме го очаквали това нещо. Когато е изготвян проектът е изготвян на базата на, това което сме знаели за геоложките условия. Минало е проект, но се оказва, че е по-голямо отколкото се е очаквало“, добави председателят на УС на АПИ.

По това трасе са регистрирани още 3 свлачища, но от АПИ уверяват, че част от трасето ще заработи най-късно до края на декември. Укрепването ще струва 65 милиона лева.