Още през миналата седмица Агенция "Пътна инфраструктура“ (АПИ) изпрати на Столична община проект на споразумение за предприемане на реални действия по укрепване на надлеза при детелината на бул. "България“ и Софийския околовръстен път в посока от бул. "Братя Бъкстон“ към кв. "Бояна“. Това съобщиха от АПИ.

От Агенцията припомнят, че са проведени многократни срещи между АПИ и Столична община за достигане на консенсус, който да доведе до по-бързи и адекватни действия за разрешаване на проблема.

"АПИ отговорно и в съответствие със законодателството изпълнява задълженията си за поддържане на републиканската пътна инфраструктура и съоръженията по нея. Винаги сме се водили от работещи решения в полза на гражданите и тяхната безопасност", допълниха от агенцията.

От АПИ напомнят, че съгласно чл. 3, ал. 3 от Закона за пътищата общинските пътища са тези, отворени за обществено ползване, които осигуряват транспортни връзки от местно значение и са свързани с републиканските пътища или с улиците. Същата функция – да свързва улици от общинската пътна мрежа с бул. "България“ и Софийския околовръстен път, има и компрометираното съоръжение при детелината на бул. "България“ и Софийския околовръстен път в посока от бул. "Братя Бъкстон“ към кв. "Бояна“.

"Агенцията винаги се е ръководила от принципите на уважение и партньорство в работата си с отделните институции и в интерес на гражданите и в тази връзка отново изразява готовността си за оказване на необходимото съдействие на Столична община в съответствие със законово определените ѝ правомощия", коментираха още от там.