Българската формула за изчисление на минималната работна заплата не отговаря на международните актове, които България е ратифицирала и е длъжна да спазва. Това заяви в предаването Money.bg изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

И допълни: "Обвързването на минималната работна заплата към средната е порочно, неправилно и трябва да бъде премахнато по най-бързия начин". 

Ако се приложи адекватно европейското законодателство, минималната работна заплата трябва да бъде между 680 и 800 лв., заяви изпълнителният директор на АИКБ.

"За текущата година тя е 939 лв., което е значително над горния праг, а за следващата година се предлага увеличение до 1077 лв., което застрашително доближава средната работна заплата в много от регионите и в много от икономическите дейности. Това до голяма степен разрушава пазара на труда и се стига до ефекта хора без квалификация, без специални знания и умения да получават възнаграждения, близки до тези, които получава средно квалифицирания персонал", каза Иванов пред Bulgaria ON AIR

Формално българската икономика расте през 2024 година, но тя расте с намаляващ темп, посочи той.

"По-скоро сме песимисти и реалисти за икономическия растеж през следващата година и за следващите три години. Освен ако не се променят коренно европейските политики и да се намери начин за стимулиране на европейската и на българската икономика... Не ни очаква розово бъдеще", обобщи Иванов.