Арестът на Кенаров е незаконен. Призоваваме МВР да не обжалва, а прокуратурата да започне разследване, съобщиха от АЕЖ.

"След съдебна сага, продължила близо година и половина, с решение от 4 февруари 2022 г. Софийският районен съд обяви задържането от МВР на журналиста Димитър Кенаров по време на протестите на 2 септември 2020 г. за незаконно. Съдът отхвърля тезата на МВР, че Кенаров не е бил задържан, а е бил “поканен" в 5 РПУ и констатира, че документите, съставени от полицаите, целят да се прикрие истината, а действията на полицаите съдържат данни за престъпление. СРС приема още, че поведението на Кенаров по никакъв начин не е налагало задържането му. Според съда с действията си МВР не само е нарушило правата на Димитър Кенаров като гражданин, но е лишило обществото от правото на достъп до информация, тъй като той е бил на площада като журналист, който отразявал събитията", съобщиха от АЕЖ.

"Същевременно Софийска градска прокуратура (СГП) е стигнала до коренно противоположен извод по предварителната проверка по случая и за втори път е отказала образуването на разследване. Това е станало с постановление на прокурор Юлиан Лефтеров от 7 януари 2022 г. Прокурорът, който е командирован в специализирания отдел на СГП със заповед на главния прокурор Иван Гешев, се базира на показанията на полицаите от Пловдив, които са арестували Кенаров на площад “Независимост", според които журналистът е хвърлял “към полицаите различни предмети, че е бил агресивен, отправял е обидни думи и не е изпълнил полицейските разпореждания".

Парадоксалното в случая е, че самото МВР не кредитира показанията на тези служители защото констатира, че са извършили дисциплинарни нарушения при ареста на Кенаров. В делото по оспорване на ареста му в нито един момент МВР не е твърдяло, че журналистът е извършил престъпление. Прокуратурата отново не е разпитала колегите на Кенаров, които са били на протеста, но за сметка на това цитира показанията на будния гражданин Петър Петров, който е гледал събитията по телевизията… Преди една година същият прокурор отново отказа да образува разследване по случая, но отказът му беше отменен през ноември от Върховна касационна прокуратура", посочват още от АЕЖ/

"Кенаров е задържан късно вечерта на 2 септември 2020 г. Когато полицейски сили освобождават периметъра пред новата сграда на Народното събрание, Кенаров, който заедно с други свои колеги се намира на първа линия и снима, е бил изтласкан до стената на Президентството. Въпреки че е с камера и на маската му има обозначение PRESS, той е задържан и влачен през целия площад до стълбите на бившия Партиен дом. По време на задържането си, той се опитва да се легитимира и по думите му, постоянно казва на задържащите го полицаи, че е журналист, но без резултат. Пред бившия Партиен дом, докато е на земята, е ритан многократно от поне двама униформени – повечето удари попадат в областта на главата и лицето, където са и основните травми. Той крещи, че не може да диша, но това не спира грубото поставяне на белезници. След това е държан няколко часа на тротоара, по-голямата част от времето с белезници. През това време той на няколко пъти показва журналистическата си карта и обяснява на всеки служител на реда, до когото има достъп, че е журналист. Един от служителите дори взима картата му и говори, за да я покаже на свой началник, но резултат няма – картата е върната и Кенаров остава на площада. В малките часове в четвъртък е качен в полицейски микробус, където по думите му, престоява близо час, тъй като всички районни полицейски управления били пълни, след което е откаран в Пето РПУ, където са му дадени да напише обяснения и предупредителен протокол, след което е освободен. Въпреки че фактически е задържан с часове, на Димитър Кенаров не е връчвана заповед за задържане, отказан му е и достъп до адвокат. Следите от полицейско насилие ясно личат на снимката, която Димитър Кенаров публикува в профила си в Туитър след освобождаването си", допълват от АЕЖ.