Агенцията за държавна финансова инспекция установи злоупотреби с пари на държавно дружество, които са харчени за бижута и парфюми. Става дума за Националната компания индустриални зони, която е към икономическото министерство.

Финансовата инспекция показва, че в периода юни 2019 – юли 2023 г., членове на борда на директорите са харчили средства за лични, луксозни покупки и са ги отчитали като представителни разходи. Става дума за изхарчени неправомерно близо 127 хиляди лева. По-голямата част от парите са върнати по време на инспекцията. За този период в борда на директорите са работели 17 души. При почти всички са открити нарушения, като най-сериозните са установени при изпълнителния директор Антоанета Иванова – Барес.

Бившата вече изпълнителна директорка, изпрати становище до БНТ, в което се казва, че всички отчети са приети и одобрени от принципала на дружеството - Министерството на икономиката. Антоанета Иванова – Барес заявява, че в годините на управлението ѝ са привлечени инвестиции за над 900 млн. лв и добавя, че за да няма спекулации с името ѝ и уронване престижа на компанията още през лятото е превела обратно сумата, която е разходвана за представителни разходи.

А от настоящия Съвет на директорите на Националната компания индустриални зони коментираха за БНТ, че нямат и не предвиждат представителни разходи.

Ето цялата позиция на Антоанета Иванова – Барес:

Във връзка с появили се публикации, които неправомерно замесват името ми в закононарушения, категорично заявявам, че всеки лев е разходван по установени вътрешни правила и законите на страната. Дружеството е изготвяло всички финансови отчети и те за заверени от одитор. Всички отчети са приети и и одобрени от принципала на дружеството. Същото е проверявано и от НАП и различни одитни органи. Всички действия по управление са своевременно докладвани на принципала.

Като юрист, винаги съм спазвала буквата на закона, а като мениджър е било важно развитието и просперитета на дружеството, което съм ръководила и привличането на инвеститори в неговите подразделения. Съвместно с екипа на НКИЗ работихме по изготвянето на Закон за индустриалните паркове и неговото приемане. В годините на моето управление дружеството се е позиционирало като ключов фактор в привличането на чуждестранни и български инвеститори. Привлечени са инвестиции над 900 млн. лв. и дружеството всяка година беше на сериозна печалба, като само последната година от моето управление 2022 г. е в размер на над 11 млн. лв. За да няма спекулации с името ми, както и уронване престижа на компанията, за която работих повече от десетилетие, още през лятото съм превела по надлежния ред обратно на дружеството сумата, която е разходвана за представителни разходи.

Възстановяването на суми за направени представителни разходи, е изискано и от всички останали членове на Съвета на директорите в периода 2019 – 2023 г. Сред тях са: г-жа Добринка Вичева – началник кабинет на министър Богдан Богданов, г-жа Андреана Премянова – председател на СД, г-н Константин Палавеев – изпълнителен директор и член СД и други. Буди интерес защо в доклада няма констатации, че не е събрана неустойка за забавяне изпълнението на важен инфраструктурен проект, чиято забава е констатирана още миналото лято, с доклад на строителния надзор. Непотърсената неустойката ощетява дружеството с хиляди левове.