АБВ предлага на ПГ на "БСП за България" законово издържано решение, с което цената на тока да се увеличи само с 1%, а на парното с до 3 %.

Това каза заместник-председателят на АБВ и народен представител от ПГ на "БСП за България" Владимир Маринов по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Една тема - мораториумът, който беше гласуван по отношение на ръста на цените на енергоносителите за крайните потребители. Политическото решение за мораториума е добро, но чисто на експертно ниво има неща, които трябва да бъдат изговорени", каза още Маринов.

Според него като политически акт мораториумът е добър и издържан, но като екпертен - се нуждае от анализ.

"С решението от независимия регулатор, вече не зависи регулирането на цената, а тя е регулирана с решение на Народното събрание", допълни още Владимир Маринов.

"Чисто на експертно ниво, което миналата седмица успях да събера като информация, стигнахме до следните цифри: увеличение на тока за битови абонати в размер н 64 %, а на парното с 50 %. Всички обаче знаем, че в България действа Фонд за енерйгина сигурност. По наша информация Фондът разполага с достатъчен ресурс, който би могъл да компенсира увеличаването на цената в такива огромни обеми, които са непосилни за домакинствата. По наши разчети, Фондът би могъл да отдели 1 млрд. лв, които са налични в него и заедно с нашите предложенияна "БСП за България" още от предизборната кампания, а именно намалянето на ДДС ставката от 20 % на 9 %", каза още Владимир Маринов. Според него това би могло да бъде законово издържанато решение, което чисто на икономически принцип, което ще доведе до увеличение на цената за тока само с 1% и на парното с до 3 %.

Той заяви, че в петък от свое име в качеството си на народен представител е внесъл предложение в ръководството на парламентарната група, което днес в 17.30 ч. ще бъде обсъдено.

По думите му ако това бъде внесено в пленарна зала, абсолютно задължително от АБВ ще искат да бъде направена среща с ръководството на КЕВР, където този процес на извършване на тези стъпки да бъде обсъден. "Да попитаме дали там са направени такива разчети, ако са направени, кога и стигнали ли са до разглеждане от служебен кабинет или друга институция. Ако е направила, какво се е случило с него, ако не го е направила, защо?", каза още Владимир Маринов.

Деница КИТАНОВА