Инвеститорите в съоръжения за съхранение на електроенергия ще заплащат депозит 50 хил. лв. за всеки мегават мощност, която ще се присъединява към електропреносната или електроразпределителните мрежи. По този начин се пресичат възможностите за злоупотреби в енергийния сектор и се насърчава реалния инвеститорски интерес към съхраняване на енергия от ВЕИ.

Мярката е част от измененията и допълненията в Наредба № 6 за присъединяване на обекти към електрическите мрежи, които бяха окончателно приети от КЕВР на заседание на 26.09.2024 г. Промените в нормативния акт са свързани с отстраняване на потенциални проблеми пред реализацията на финансирания с 1.2 млрд. лв. проект ReStore по Плана за възстановяване и устойчивост. Проектът предвижда изграждане на батерии за съхранение на електроенергия с мощност 3000 МВтч.

Със заплащането на депозит от 50 хил. лв. за всеки мегават се създават пречки за спекулативно запазване на капацитет в мрежите от лица без реален инвеститорски интерес, които целят единствено блокиране на капацитет за присъединяване към електрическите мрежи, който впоследствие възмездно да бъде прехвърлен на действителни инвеститори. Сумата ще е дължима при получаване на становище от мрежовия оператор за присъединяване на обекта за съхранение на електроенергия и може да бъде както банкова гаранция, така и паричен депозит. Ако в тримесечен срок от издаването на становището, инвеститорът не внесе исканата сума, становището става невалидно. При присъединяване на обекта, гаранцията ще бъде възстановявана на дружеството-инвеститор. Ако инвеститорът не е подал заявление за сключване на предварителен договор за присъединяване мрежовият оператор ще си приспада от гаранцията извършените разходи за осигуряване на достъп на обекта до енергийната система.

С предоставянето на гаранция в процедурите по присъединяване се създава по-благоприятна и предвидима среда и условия за реализирането на инвестиции в съоръжения за съхранение на електрическа енергия и се защитават правата и интересите на добросъвестните инвеститори.

С промените в наредбата се облекчава процедурата по проучване на условията и начина на присъединяване на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници, с оглед на спецификите при изграждането на този вид обекти. Уреждат се отношенията между лицата, подали искане за проучване и/или за присъединяване на обекти, и мрежовите оператори, както и между самите оператори на електрически мрежи. Удължават се сроковете за изготвяне на екооценки на проектите.

На проведеното на 29.08.2024 г. обществено обсъждане голяма част от участниците подкрепиха принципно предложените промени. Проектът на нормативен акт и докладът на работната група бяха публикувани предварително на интернет страницата на регулатора и на Портала за обществени консултации, а обсъждането беше излъчено онлайн на сайта на Комисията.

В съответствие с нормативната уредба всички заинтересовани страни имаха възможност в 14-дневен срок да внесат писмени становища. В окончателното решение на регулатора по всяко от тях е дадено мотивирано становище.

След решението на КЕВР за приемането на изменения и допълнения в Наредба №6 за присъединяване на обекти към електрическите мрежи нормативният акт ще бъде изпратен за обнародване в "Държавен вестник“.