40 лева за преглед на морето, дори за здравноосигурените. И прегледи по Здравна каса, но само в определени часове. Това показва наша проверка в едни от най-популярните курорти на юг.

За медицински преглед се таксува дори ужилване от медуза. Цената варира от 35 до 50 лева, в зависимост от това дали се нуждаете от помощ през деня или през нощта.

Ако се налага поставянето на инжекция, се плащат още между 6 и 12 лева. Превръзката струва до 20 лева, а за премахване на кърлеж ще се наложи да платите също толкова, предаде bTV.

Има разлика и според това в кой курорт ви се наложи да ползвате медицинска помощ. За обработване на рана в Приморско ще ви вземат 15 лева, таксата скача до 40 лева - в Царево.

Преди да дойдат на почивка за две седмици в Ахтопол, Анна и семейството ѝ са проверили има ли дежурен кабинет в курорта.

"Голямата дъщеря имаше проблем с окото, сложи си пясък, разтърка си го, много се зачерви. Отидохме след плаж да търсим в дежурен кабинет и имаше само бележка, че лекарят е в Царево. Явно той курсира между Ахтопол и Царево, и не е постоянно тук“, казва Анна Дудко – туристка.

Детето е можело да бъде прегледано още на плажа, казват дежурните на ахтополската ивица, които са лекари от столичната спешна болница "Пирогов“. 

"Инциденти, свързани с ухапвания, ужилвания, имаме дори епилептични припадъци и травматизъм. И системи поставяме, имаме в хипогликемия изпаднали хора, които трябва да ги извеждаме. Естествено, разчитаме и на царевската Бърза помощ“, обясни Маргарита Пеева – мед. сестра – Централен плаж – Ахтопол.

Медицинският център все още не е с актуализиран график за лятото.