18 граждански организации с писмо до Временната комисия за обсъждане на промени в Конституцията с искане за отмяна на запрещението, се казва в изявление изпратено до Агенция "Фокус" от гражданските организации.

Ще направим ли крачка към равното третиране и зачитане достойнството на хората с увреждания

18 граждански организации изпратиха писмо до Временната комисия за обсъждане на промени в Конституцията на Република България с искане текстът, свързан със запрещението, да бъде отменен:

Чл. 42. (1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.

Според някои използването на термина "запрещение“ в Конституцията е пречка за отмяна на режима на запрещението, който се прилага за хората с интелектуални и психично-здравни проблеми.

"Логиката на института на запрещението е парадоксална и поради това недопустима: за да защитим основните права и свободи на лицата с увреждания, ги лишаваме от тези права. За да защитим тяхното право на собственост, на практика им го отнемаме, като предоставяме правото на разпореждане на трето лице - настойник. За да защитим техните лични неимуществени права, им забраняваме да сключват брак, да отглеждат деца, да създават и участват в граждански и политически организации.“

В писмото ние, организациите, подкрепящи хора с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми да упражняват правата си, посочваме редица аргументи в подкрепа на това защо режимът на запрещението трябва да бъде изцяло отменен и на негово място да бъде приета система от мерки за подкрепа, чрез които да се гарантират правата и свободите на хората с умствени затруднения, а не да им бъдат отнемани.

"Законът за лицата и семейството (ЗЛС) е приет през 1949 г. при напълно различна от днешната социално-икономическа и политическа организация на обществото. Този закон, наред с идеята за защита, отразява и доминиращата тогава правна и идеологическа доктрина, според която лицата, страдащи от психически увреждания и интелектуални затруднения, доколкото не допринасят лично с труда си за развитието на "държавата“, следва да бъдат държани изолирани от обществото и да бъдат лишени от упражняването на основни граждански и политически права. Ако това е било допустимо в тоталитарната държава, където по принцип упражняването на граждански и политически права е силно ограничено, а някои права са напълно отменени, то за една демократична правова държава е недопустимо да изолира и лишава от основни права част от своите граждани.“

Ето защо, съществуващата законодателна уредба на института на запрещението влиза в противоречие с основополагащите принципи на Конституцията – че държавата гарантира достойнството и правата на личността (чл.4, ал. 1 и ал. 2) и че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права (чл. 6).

В последните 12 години ние непрекъснато работим за това хората с интелектуални затруднения и психично-здравни проблеми да могат да участват пълноценно в обществения живот, да имат възможност да работят и постигат своите мечти. Дебатът дали следва да се отмени института на запрещението и с какво да се замени се води от 2012г., но все още не е намерено трайно решение на този въпрос. Надяваме се тази временна комисия за промени в Конституцията да направи решителна крачка към равното третиране и зачитане достойнството на хората с увреждания, като отмени текста, свързан със запрещението, в чл. 42, ал. 1 от КРБ.

Писмото е подписано от:

1. Български център за нестопанско право

2. Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения

3. Глобална инициатива в психиатрията България

4. Сдружение "Свети Иван Рилски"

5. Сдружение "Закрила - Ловеч"

6. Сдружение "Паралелен свят"

7. Фондация "Светът на Мария"

8. Сдружение с нестопанска цел "Довери ми се"- Самоков

9. Сдружение "Асоциация Аутизъм"

10. Сдружение "Дружество за умствено и психически увредени лица" гр. Дряново

11. Сдружение "ИЗБОР"-гр. Банско

12. Сдружение "Семеен център-Мария"

13. СНЦ "Бъдеще за всеки"

14. "БАЛИЗ-2019"-Благоевград

15. Сдружение "Русенска асоциация на лица с интелектуални затруднения- БАЛИЗ"

16. Фондация "Св. Николай Чудотворец"

17. Сдружение Егида, гр. Пазарджик

18. Сдружение "ШАНС“, гр. Разлог