Специализираните действия се осъществяват от екипи на охранителна, икономическа, криминална и пътна полиция, подпомогнати от жандармерийските управления и горски служители на София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на вътрешните работи. 

Извършват се проверки на частни адреси, търговски и други обекти, за които съществуват данни за извършване на евентуална престъпна дейност. На изградени контролно-пропускателни пунктове около общинските центрове и някои по-малки населени места в областта се контролират влизащите и излизащи превозни средства.

В рамките на специализирана операция на територията на ОДМВР-София към 16 часа са задържани общо 14 души, проверени са общо 814 лица и 634 МПС, съставени са 217 фиша и 29 акта.

Сред арестуваните са двама рецидивисти, засечени от служители на РУ-Ихтиман. Единият е издирван във връзка с извършен грабеж, както и с оглед привличането му като обвиняем като извършител на други две престъпления. В дома на втория криминалистите открили 27 пакетчета MDMA с общо тегло около 15 грама, скрити в тонколона. Предстои привличането му като обвиняем и вземане на мярка за неотклонение. В ареста на районното управление е и мъж, задържан след постъпил сигнал за отправяни заплахи и закани към роднина. От служители на РУ-Пирдоп са задържани трима мъже, извършили кражба на коне от землището на селата Антон и Душанци. На пострадалите собственици е възстановена паричната стойност на животните.

Служители на икономическа полиция съвместно с НАП и БАБХ са извършили проверки на търговски обекти на територията на общините Костенец и Долна баня. В един от тях са установени общо 40 литра фалшиви перилни и почистващи препарати, както и шампоани. По случая е регистрирана преписка. Извършване на търговска дейност с хранителни продукти без надлежно разрешително е констатирано в друг от инспектираните обекти; съставен е акт. На два адреса в Долна баня са установени и конфискувани общо 8 кубика незаконно добита дървесина; съставени са актове.