"Близо 1 млрд. лв. ще бъдат инвестирани от тази година до 2026-та", съобщи в Пловдив Иванка Шалапатова, министър на труда и социалната политика. Това се случи по време на събитието на Съюза за стопанска инициатива.

Тя посети обучителния център на Европейския цифров иновационен хъб "Тракия" и се срещна с ученици, които са пожелали да учат киберсигурност, предаде репортер на "Фокус".

Министър Шалапанова влезе с усмивка и поздрави децата. Попита ги какви са техните мечти, свързани с безопасна комуникация. Постъпката й разчупи формалната обстановка и разговорът протече много приятелски. 

По-късно присъстващите на събитието разбраха, че тя е получила висшето си образование в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски"

Разговорът започна относно дигиталния преход и нуждата от повишаване на дигиталните компетенции.

"Късно е сега, ако ние тепърва започнем да дигитализираме уменията на хората в по-напреднала възраст. Радвам се, като виждам тези млади хора с желание.

България е на 26 място в Европейския съюз от гледна точка на индикатора за навлизане на информационните технологии в обществените среди. Това е много важно за обществото - повишаването на дигиталните умения на трудово заетите хора.

Близо 1 млрд. лв. ще бъдат инвестирани от тази година до 2026-а, за да бъдат повишени дигиталните компетенции на работещите. С помощта на Плана за възстановяване и устойчивост чрез ваучери ще позволяваме на служителите да избират къде да учат, защото за нас е важно служителите да имат базово или средно ниво на дигитални компетенции", обясни тя.

Други средствата ще дойдат от националния бюджет и програмата “Развитие на човешките ресурси".

"600 млн. лева ще се инвестират в този период за стажуване, за развитие на нови компетенции. Има голям недостиг на работна ръка. Бизнесът има нужда от по-високо квалифицирани служители."

Обучителният център представи своя киберполигон. Той симулира истинска система и децата се обучават, като в реална среда. Децата, които се обучават там са от 9 клас и учат в различни училища.

По време на занятията те се разделят на 2 групи - едните нападат, а другите защитават.

Платформата е разработена от един от най-големите европейски консорциуми за киберсигурност и се използва въоръжените сили на НАТО. Тя е напълно истинска и показва как те да се защитават в реални обстоятелства.

За финал министър Шалапатова пожела на децата да следват мечтите си.

На събието присъстваха председателя на ССИ Кузман Илиев, Мирослав Беляшки и редица други личности. Министър Шалапатова специално благодари на Община Пловдив, Академичната общност и на всички партньори, които помагат.