Антикризисният пакет трябва да включва мерки, които стимулират предлагането, за да бъде овладяна инфлацията, каза в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" лидерът на "Български възход", бивш служебен премиер и военен министър Стефан Янев. Според него обявените от правителството антикризисни мерки за 5 милиарда плюс са грешно насочени, с много къс хоризонт – търсен е ефект в много къс хоризонт, но в дългосрочен хоризонт те ще донесат повече беди.

"Вероятно може да забавят за малко инфлацията, но потенциалът да я увеличат е много голям за това, защото тези мерки са насочени в стимулиране на потреблението. Потреблението увеличава инфлацията. В крайна сметка, странно ми е. Тези

екипи с хора с дипломи, учили икономика, финанси и т.н., взимат такъв тип решения, които според мен имат краткосрочен ефект, ако имат някакъв. То по-скоро е отлагане на неизбежното, което ще доведе до още по-висока инфлация и още по-голям натиск за всеки един от нас. Защото да погледнем нещата и от друг ъгъл. 5 милиарда плюс не са малко пари. Ако тази мярка е да кажем разсрочена за 7-8 месеца до края на годината, и разделим на 6 милиона плюс, колкото сме, излиза, че между 700 и 800 лева, т.е.

приблизително по 100 лева се падат на човек. И тези 100 лева е много интересно, как ще бъдат изразходвани. В 0% ДДС за хляба, което трудно ще се усети на месечна база. Някои икономисти казват вероятно това е 2-3 лева на месечна база. 25 стотинки на литър гориво. Вече започнаха да задават въпроси хората – ами добре, тези с лъскавите автомобили, и те ли ще ползват тази отстъпка? И абсолютно, всичко е на калпак. Така че много детайли има, които биха могли да бъдат променени. Разбира се, не очаквам това от това управление", обясни бившият служебен премиер.

Стефан Янев обърна внимание, че два пъти по-високата от средноевропейската инфлация у тас показва, че ние при тази свързаност с европейските пазари нещо допълнително правим неправилно. Той бе категоричен, че когато има повече предлагане на пазара, инфлацията би могла да бъде овладяна. Според него наливането на повече свежи пари от порядъка на 5 милиарда в обращение няма как да спре инфлацията или да я намали, по-скоро може да я отложи за известно време, но в дългосрочен план тя ще продължи да расте. Янев припомни, че още през октомври-ноември на миналата година като служебен премиер той е започнал да предупреждава за задаваща се инфлация, както и че ако не се вземат целенасочени и навременни мерки, страната ще бъде на ръба на стагфлацията, на стагниране на икономиката, което ще доведе до фалити и социално напрежение.

Цоня Събчева