Колкото по-рано се освободим от МиГ-29, толкова по-добре за България. Това заяви ген. Съби Събев, първи военен представител на България в главната квартира на НАТО в Брюксел, в интервю за обзора на деня на Радио "Фокус" "Това е България". Според него поддръжката на тези бойни самолети след войната е немислима.



"Когато става въпрос за предоставянето на помощ и искането на Украйна да се предоставят бойни самолети като МиГ-29, аз бях ясен, че да, ние можем да предоставим част, дори и при необходимост на всичките в замяна на това да получим по-съвременни, оперативно съвместими изтребители, от които имаме нужда, и за които сме подписали дори договор за предоставяне, както направи Словакия, както очевидно е на път да направи Полша. Така че колкото по-рано се освободим от тях, това е мнението на експертната общност, толкова по-добре за България, тъй като тяхната поддръжка по-нататък след тази война е просто немислима. Така че това според мен щеше да бъде едно правилно решение, ако беше взето по-рано“, каза ген. Събев.

Относно специфичните въпроси на президента към тези, които ще вземат решението "за“ или "против“ предоставянето оръжия на Украйна, генерала е на мнение, че намерението на държавния глава е да внесе смущение и несигурност в депутатите, така че да не вземат въобще решение за оказване на военна-техническа помощ. Той определи разделението по темата като освен всичко друго и политическо.

"Разделение, както и сантименти към Русия като страна, която е имала значително влияние в българската история, включително и в соцпериода. Но ние трябва да оставим историческите сантименти настрана и да се грижим изключително за нашите национални интереси в рамките на съюзите, в които членуваме. България не е пряко застрашена. И аз не считам, че Русия ще направи втора стратегическа грешка, ако преди да е завършил конфликта с Украйна се опита да провокира страни от НАТО, тъй като такива провокации ще срещнат отпора на съюзния отговор. И НАТО има готовност за този отговор. Дано Русия не се изкуши да направи тази грешка“, пожелателно завърши разговора ген. Съби Събев.

Цоня Събчева