Ако този кабинет, особено ако премине критичните зимни дни и се хване за зелено, а това не е далече, може да поостане. Това коментира Първан Симеонов, изп. директор на "Галъп интернешънъл болкан“, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“.

"Аз не виждам коя от по-малките формации има интерес сега да разклаща лодката на този кабинет, така че по-скоро ми се струва, че този кабинет е стабилен. Още повече, че тази криза с цените не е българска криза. И това много ясно се разбира от хората. Има и още едно важно обстоятелство. Тези кризи започват да звучат наистина страховито, когато се появи ясна политическа алтернатива.

В момента единствената политическа алтернатива, която се заявява на терена, това е ГЕРБ.

"Но анти-ГЕРБ сантиментите в българското общество са доста силни и всяка поява на ГЕРБ всъщност има обратна реакция – тя стабилизира правителството, защото показва каква е алтернативата. Има и една друга алтернатива, опит за генерална алтернатива – това е "Възраждане“. "Възраждане“ обаче продължават да се държат прекалено радикално, с което постигат един познат и от предишни етапи ефект – това е ефектът "Атака“, отбеляза Първан Симеонов.

Въпросът е дали ГЕРБ ще си извади подопечния бизнес да протестира, изтъкна социологът.

"Когато има протести по улицата, дори да няма голяма обществена тревога, тя се поражда. Справка – мисля, преди две-три години, помните ли, имаше едно конюнктурно мигване на цените на горивата нагоре. Някой извади автошествия из страната и нашите данни, които следим всеки месец и бяха абсолютно в нормата – данни за очакванията за икономката, изведнъж подскочиха нагоре с тревога. Затова тук, между другото, много правилно прицелен беше протестът на ВМРО – те направиха автошествие. Защото пак казвам, едно е да има фонова тревога, каквато има от две години насам, един глобален инфлационен процес, съвсем друго е на улиците да има реални хора. И затова аз казвам: трябва да гледаме внимателно дали ГЕРБ наистина иска да сваля това правителство, което би означавало, че ще извади свързания с партията бизнес по улиците. Да видим“, допълни Първан Симеонов.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение"