Младежката организация на радикалната северномакедонска партия "Левица“ реагира на посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие с декларация, в която поиска права за "македонците в България“, а също така обвинява министър-председателя, че продължава политиките на отричане на съществуването на РСМ, предава скопският телевизионен "Канал 5“.

Ето декларацията без редакторска намеса:

"Правителството на Кирил Петков продължава политиката на отричане на Република Македония и неовърховизъм, докато правителството на Ковачевски, ако имаше държавнотворен капацитет, веднага би отменило срещата след срамното изказване на Петков за несъществуването на "македонско малцинство“.

Правителството на Република Македония има конституционно задължение да се грижи за правата на македонците в съседните страни, а шовинистичната политика на българските власти се доказва от 16 решения на Европейския съд по правата на човека за нарушаване на човешките права на македонско малцинство. Продължава лицемерието на европейската дипломация към Македония, която мълчаливо одобрява това брутално нарушаване на човешките права, като използва коварни методи за натиск и изнудване на македонския народ.

На мирния протест членове на Левицата с транспарант бяха идентифицирани от полицията и задържани за повече от половин час, като вид натиск от страна на органите на реда срещу изразяване на правото на мирен протест. Припомняме, само преди дни неофашистки групи дефилираха насред Скопие със знамена на цар Борис, охранявани от полицията на Оливер Спасовски!“ - пишат от "Левица“.

Превод и редакция: Иван Христов