Париж. Погребението на президента на Европейския парламент (ЕП) Давид Сасоли, който почина във вторник вечерта на 65-годишна възраст, ще се проведе в Рим в петък, 14 януари. Това съобщи във вторник прессекретарят на шефа на ЕП Роберто Кило, цитиран от ТАСС.

По думите му погребалната церемония ще се състои в 12:00 ч. местно време (13:00 ч. българско време) в църквата Санта Мария дели Анджели на площада на римския площад Република.

"Церемонията за сбогуване с президента на ЕП Дейвид Сасоли ще се състои в четвъртък, 13 януари, в историческата зала Протомотек в римското кметство на Капитолийския хълм“, написа Куило в профила си в "Туитър“.

Давид Сасоли беше приет в болница в Авиано в понеделник поради тежки усложнения, свързани с дисфункция на имунната система. През септември той също прекара известно време в болницата заради пневмония, но тогава тестът за коронавирус, който направи по време на хоспитализацията, се оказа отрицателен.

През декември 65-годишният Сасоли, бивш журналист от Италианската демократическа партия, обяви, че няма да се кандидатира за преизбиране за председател на ЕП, за да не се предизвиква разцепление в европейското мнозинство, обясни той. Мандатът му изтече през януари. Изборът на нов председател на ЕП предстои на пленарната сесия, която се открива на 17 януари в Страсбург.

Превод и редакция: Иван Христов