България към момента получава нула средства по европейските програми и фондове, съобщи в предаването по радио ,,Фокус‘‘ ,,Това е България‘‘ Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ и координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент. Той определи факта като изключителен парадокс.

Той каза още, че България няма време за губене по отношение Плана за възстановяване и устойчивост. Според координаторът на ЕНП в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент няма одобрени партийни програми, както и партньорство. По негови думи много усилия са били положени, за да се отделят пари за средствата в България.

А ако страната ни изпусне шансът за възстановяване, ще е трагедия за следващите поколения и никой няма да им обясни какво се е случило, смята Андрей Новаков.

Трябва да се започне диалог с Европейската Комисия по отделните оперативни програми и да се внесат час по-скоро заедно с партньорското споразумение. Това са пари, които са на разположение на България от 1-и януари. Мина доста време, в което страната ни не се възползва от тях, а имайте предвид, че те са от 1-и януари миналата година. Трябва час по-скоро те да бъдат на разположение на страната ни.

Според Андрей Новаков трябва спешен диалог с Европейската Комисия по отделните оперативни програми.

Планът е върнат, а програмите не са одобрени, заключи евродепутатът и координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие на европейския парламент Андрей Новаков.