Какво означава отказът на САЩ от газопровода EastMed

18 Януари 2022 | 20:03 | 0
Какво означава отказът на САЩ от газопровода EastMed
Снимка: EURAKIV

САЩ информираха Гърция, Кипър и Израел, че вече не подкрепят проекта за Източносредиземноморски газопровод (EastMed) както по екологични, така и по финансови причини, в допълнение към извинението, че проектът причинява напрежение в региона. Споразумението за EastMed беше подписано от Гърция, Кипър и Израел през януари 2020 г. в Атина и трябваше да транспортира въглеводороди от израелски и кипърски находища до континенталната част на Гърция през Кипър и Крит и в дългосрочен план вероятно дори до Италия.

Турция незабавно се противопостави на предложения тръбопровод с дължина 1900 километра. Анкара незаконно проучва природен газ в кипърските териториални води и подобен тръбопровод би сложил край на провокациите й. В опит да анулира газопровода EastMed турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа споразумение с бившето правителство на Мюсюлмански братя в Либия за разделяне на гръцкото морско пространство помежду си – действие, което получи международно осъждане и никаква подкрепа.

Независимо от това, най-големият въпрос, който възниква, е защо Вашингтон промени позицията си по газопровода EastMed, когато при президентът Джо Байдън САЩ по безпрецедентен начин уж дистанцира отношенията си с Турция в полза на Гърция. Според различни гръцки медии промяната в позицията на Вашингтон е с надеждата да се избегнат сблъсъци с Ердоган или поне да се избегнат сблъсъци до края на турските избори през юни 2023 г. Според гръцките медии Държавният департамент и Съветът за национална сигурност са водени от идеята, че Турция, независимо от Ердоган, не трябва да бъде загубена от Запада


The Jerusalem Post: САЩ официално уведомиха Израел, че вече не подкрепят газопровода EastMed към Европа
Администрацията на Байдън информира Израел, Гърция и Кипър през последните седмици, че САЩ вече не подкрепят предложения газопровод EastMed от Израел до Европа, пише израелското англоезично издание The Jerusalem Post.

Служители на Държавния департамент са предали новата позиция на израелското външно министерство, потвърди във вторник дипломатически източник в Тел Авив.

Обръщането на позицията спрямо тази на администрацията на Тръмп беше съобщено за първи път в Гърция по-рано този месец. Вашингтон информира Атина за притесненията си относно проекта в „нон-пейпър“, дипломатически термин за неофициална комуникация.

„Американската страна изрази пред гръцката страна резерви по отношение на обосновката на газопровода EastMed, (и) повдигна въпроси относно неговата икономическа жизнеспособност и екологични (проблеми)“, казаха източници от гръцкото правителство пред Reuters.

„Гръцката страна подчерта, че този проект е обявен за „специален проект“ от Европейския съюз и всяко решение за неговата жизнеспособност логично ще има икономическо въздействие“, каза служителят.

Газопроводът EastMed, предназначен да прехвърля природен газ от израелските води към Европа през Гърция и Кипър, беше обявен през 2016 г. и бяха подписани няколко споразумения между трите страни по темата. Трите държави си поставиха за цел да завършат проекта на стойност 6 милиарда евро до 2025 г., но не са осигурили финансиране за него.

Претенциите за газ в източното Средиземноморие се превърнаха в предмет на остър спор с Турция през последните години, като Анкара каза, че трябва да бъде част от проекта EastMed.

Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео и бившият министър на енергетиката Дан Бруйлет изразиха подкрепата на САЩ за газопровода, когато все още бяха на власт.

Посолството на САЩ в Гърция заяви миналата седмица, че Вашингтон все още подкрепя механизма 3+1 за срещи между Израел, Гърция, Кипър и САЩ.

„Ние оставаме ангажирани с физическото свързване на енергията на East Med с Европа“, заявиха от посолството. „Ние пренасочваме фокуса си към електрически интерконектори, които могат да поддържат както газ, така и възобновяеми енергийни източници.

Сред предложенията, които САЩ все още подкрепят, е интерконекторът Евроазия, свързващ израелските, кипърските и европейските електрически мрежи, който „не само би свързал жизненоважни енергийни пазари, но също така би помогнал за подготовката на региона за преход към чиста енергия“.

Турският държавен медиен канал TRT излъчи документален филм срещу газопровода EastMed, озаглавен The Pipe Dream миналата седмица, който включва кадри как старши съветник на Държавния департамент по енергийна сигурност Еймъс Хохщайн обсъжда въпроса, преди да бъде назначен на настоящата си длъжност.

„Защо да изграждаме тръбопровод за изкопаеми горива между Източното Средиземноморие и Европа, когато цялата ни политика е да подкрепяме нови технологии... и нови инвестиции в екологосъобразността и чистотата?“ попита той. „До момента, в който този тръбопровод бъде построен, ние ще сме похарчили милиарди пари на данъкоплатците за нещо, което е остаряло – не само остаряло, но и против нашия колективен интерес между САЩ и Европа.

Хохщайн също така твърди, че проектът не е финансово осъществим. Той смята, че ще струва повече от 6 милиарда евро и посочи, че международните финансови институции се ангажират повече да не инвестират в изкопаеми горива.

Планът за газопровода беше „изцяло ръководен от политиката“, но „многомилиардните сделки трябва да се ръководят от търговската страна“, добави той.

„Тази идея се появи през 2016 г., но не е направено никакво движение, освен подписването на някои договори, меморандуми за разбирателство и големия шум на политиката..."

Greek City Times: САЩ отново изоставиха гръцките интереси, като се оттеглиха от „ИйстМед“, за да умиротворят Турция
САЩ информираха Гърция, Кипър и Израел, че вече не подкрепят проекта за Източносредиземноморски газопровод (EastMed) както по екологични, така и по финансови причини, в допълнение към извинението, че проектът причинява напрежение в региона. Споразумението за EastMed беше подписано от Гърция, Кипър и Израел през януари 2020 г. в Атина и трябваше да транспортира въглеводороди от израелски и кипърски находища до континенталната част на Гърция през Кипър и Крит и в дългосрочен план вероятно дори до Италия, пише гръцкото електронно издание Greek City Times в материал, представен без редакторска намеса.

Турция незабавно се противопостави на предложения тръбопровод с дължина 1900 километра. Анкара незаконно проучва природен газ в кипърските териториални води и подобен тръбопровод би сложил край на провокациите й. В опит да анулира газопровода EastMed турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа споразумение с бившето правителство на Мюсюлмански братя в Либия за разделяне на гръцкото морско пространство помежду си – действие, което получи международно осъждане и никаква подкрепа.

Независимо от това, най-големият въпрос, който възниква, е защо Вашингтон промени позицията си по газопровода EastMed, когато при президентът Джо Байдън САЩ по безпрецедентен начин уж дистанцира отношенията си с Турция в полза на Гърция. Според различни гръцки медии промяната в позицията на Вашингтон е с надеждата да се избегнат сблъсъци с Ердоган или поне да се избегнат сблъсъци до края на турските избори през юни 2023 г. Според гръцките медии Държавният департамент и Съветът за национална сигурност са водени от идеята, че Турция, независимо от Ердоган, не трябва да бъде загубена от Запада.

Конгресът на САЩ одобри през 2019 г. законопроект за сътрудничество със страните от Източното Средиземноморие в енергийния сектор. Тогава те вярваха, че това сътрудничество ще бъде противовес на руската енергийна доминация на европейския пазар. Новият законопроект имаше за цел да превърне САЩ в ключов играч на газовия пазар в Източното Средиземноморие, да засили военните връзки с Гърция и да премахне четиридесетилетното оръжейно ембарго срещу Кипър. Предполагаше се, че законопроектът потвърждава намерението на Вашингтон да ограничи експанзионистичните и агресивни амбиции на Турция в Източното Средиземноморие.

И все пак Вашингтон сега се оттегля и гръцките власти все още не са реагирали публично.

След като Нова Демокрация пое властта в Гърция в средата на 2019 г., но особено след като Байдън влезе в Белия дом през януари 2020 г., проамериканските симпатии в Гърция нараснаха до безпрецедентни нива. Според проучване на Pew от юни 2021 г., 63% от гърците гледат благосклонно на САЩ, след признаването от Байдън на арменския геноцид и по-директната реторика към Турция. Въпреки това, според същото проучване, само 11% от гърците смятат САЩ за „много“ надежден партньор.

Припомня се, че проучване на Pew от януари 2020 г. установи, че 54% от гърците гледат благосклонно на САЩ, демонстрирайки скока в проамериканските симпатии след избора на Байдън. Въпреки направените толкова много усилия за спечелването на симпатии, изтеглянето на САЩ от газопровода EastMed разсея проамериканските настроения и временно заглуши привържениците на Вашингтон в Атина, нещо, което със сигурност ще засили профренските/европейските автономистки елементи в гръцката държава.

Разделението в гръцкия държавен апарат често се съобщава в медиите и от вътрешни източници, които посочват идеологическа битка между онези, които следват пътя на Макрон към европейска автономия, и тези, които сляпо следват интересите на Вашингтон в региона, дори ако са към в ущърб на гръцките интереси.

Тези, които искат балансиране на Гърция със САЩ, Китай и Русия, под чадъра на европейската автономия и визията на Макрон за Европа от Лисабон до Владивосток, отново получават аргументи в ръцете си, тъй като САЩ не са и никога не са били доверен и надежден партньор за Гърция. Всъщност това беше отбелязано дори от френски медии, като Observateur Continental пише: „Те доказаха, че Гърция не е толкова важна за Вашингтон, колкото Турция. Съединените щати доказаха за пореден път, че никое правителство, дори съюзник, не може да им се довери“.

Изглежда, че МВнР е наясно с този факт. Отбелязва се, че външният министър Никос Дендиас поддържа приятелски отношения с руския си колега Сергей Лавров, като двамата поддържат редовни контакти – последният беше само преди няколко дни за обсъждане на ситуациите в Либия, Сирия и Казахстан. Лавров коментира: „Виждаме също, че Гърция не иска да върви по пътя на разширяване на антируските санкции, Гърция по принцип не се чувства удовлетворена от това, което се случва сега между Запада и Руската федерация. Ние вярваме на нашите гръцки приятели и че с тяхната мъдрост те ще направят избора, който отговаря на техните вярвания“.

Въпреки това, въпреки успеха на Дендиас в поддържането на баланс със САЩ, Русия и Китай, все още има силен елемент в гръцката държава, особено от Министерството на отбраната, който има за цел да капитулира пред интересите на Вашингтон. Въпреки че този елемент се засилваше през последните две или повече години, те отново получиха сериозен удар след повтарящия се модел на САЩ да изоставят своето лидерство в либерализма, правата на човека и върховенство на закона в името на умиротворяването на Турция срещу гръцките интереси . Това се прави с надеждата, че Турция ще остане в западния лагер.

Принтирай    Оразмери текст   + -